Weboldalunkon ( kamino.hu)  cookie-kat használunkanak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat mutassunk.Felhívjuk a figyelmed, hogy az oldal további használata a cookie használatára vonatkozó beleegyezést jelent.Amennyiben termékekkel a kosárban elhagyod oldalunkat, a rendszer egy óra múlva e-mailt küldhet részedre és rögzített adataid maximum 15 napon belül törlésre kerülnek.

Kategóriák / Termékek

Leesés elleni védőeszközök típusai, jellemzői és használata

2024. 06. 04. 20:13:18
Leesés elleni védőeszközök típusai, jellemzői és használata

Hogyan válassz a megfelelő leesésgátló eszközt? Az ABC rendszer útmutatója.

Ebben az első részben a következőkben néhány szóval be szeretném mutatni a leesés elleni védőeszközök típusait jellemzőit védelmi képességét és a használatának feltételeit.

A leesés elleni  védőeszközök szakszerű használata esetén munkahelyeken magasban történt munkavégzés közben megfelelő védelmet biztosítanak a szint különbségből adódó olyan veszélyek ellen, mint a leesés magasból, vagy a leesés mélybe.

Milyen módon tudják ezt elérni?

Az egyéni védőeszközök használata az leeséselleni védelem esetében hasonlóan a többi kockázathoz a legvégső eszköz. Ahhoz, hogy megakadályozzuk a magasban történő leesést olyan munkavédelmi intézkedéseket kell hozni melyek segítségével a munkavégzés során el tudjuk kerülni magát a kockázatot vagy redukálják vannak a méretét.

Ha valamilyen okból kifolyólag ezekkel a megoldásokkal már nem érjük el a magasban történő munka biztonságos elvégzését, akkor jönnek az egyéni védőeszközök és azok megoldásai, méghozzá a következő célokkal.

Az első, a leesés előzetes megakadályozása, biztonságos csatlakozás a kikötési ponthoz olyan módon hogy a kockázatot el tudjuk kerülni.

A második cél, a már bekövetkezett zuhanás minél rövidebb távon és minél kisebb energiaátadással történő megállítása, ez a bizonyos erő nem lehet nagyobb mint 6 kN és persze nagyon fontos még a zuhanás után a bajba jutott felhasználó megfelelő testhelyzetben tartása a mentésig.

A harmadik cél lehet még a biztonságos munkavégzés biztosítása a magasban vertikális tehát függőleges vagy horizontális vagyis vízszintes szerkezeteken.

Ezen célok megértéséhez és alkalmazásához alakították ki a leesés elleni védelem ABC rendszerét mely egyszerűsítve egy sajátos struktúrába szervezi a leesésen védőeszközök típusait.

A leesés elleni védelem A-B-C rendszere:

A rendszer alapvetően három fő részből áll:

 „A”mint ancore point vagyis kikötési pont vagy kikötési eszköz amihez csatlakoztatjuk a testhevederzetet.

„B” mint body hardness vagyis a testhevederzetek népes családja, mely tulajdonképpen a test megtámasztására illetve a rendszerbe illesztése szolgál.

„C” mint connecting device vagyis csatlakozóeszközök ezek különbözők kötelek amivel a testhevederzetet csatlakoztatjuk a kikötési ponthoz.

Röviden bemutatom a kikötési pontok vagy eszközök lényeges típusait. Ahogy  az előbb is láttuk a kikötési pontok tartják a leesés elleni védőrendszereket a felhasználóval együtt vagy azért hogy megakadályozzák a leesés kockázatát vagy azért hogy az esetleg zuhanásnál megtartsák a felhasználót.Ezért minimum 12 kN terhelést kell elviselni.

A típusból a következők a legfontosabbak:

A- kikötési pontok:

EN 795-ös szabvány „A” osztályába tartoznak a fix kikötési pontok melyeket hosszabb távra helyezzünk fel a megfelelőhelyre, ilyen lehet például a falra szerelhető AT150-es kikötési pont.

A következő csoport az EN 795-ös szabvány B osztálya szerinti mobil kikötési pontok, melyeket a használt után könnyedén át tudunk telepíteni máshova, hogy ott folytassuk a munkát. Ilyen például az ATM három lábú állvány, az AE-320-as horizont, vízszintes kikötési eszköz illetve az AZ-900-as hevederhurok.

Az EN 795-ös szabvány „C” osztálya a vízszintes rendszerekre, mint a CADO DUO rendszer illetve a „D” osztálya pedig a vízszintes sínes rendszerekre vonatkoznak, mint például a MARAN rendszer.

B – testheverzetek:

A leesés elleni rendszerek következő eleme a „B” mint a teljes testhevederzetek, melyeknek tehát az a feladata, hogy tartsák a felhasználó testét a leesés elleni védőrendszerekben és eloszlassák a zuhanáskor keletkező erőt, a felső combok a medence a vállak és a derék körül. Három főtípusa van a teljes testhevederzeteknek.

Az első: az egy vagy két pontos teljes testhevederzetek az EN 361-es szabvány szerint, mint például a FELIS modell az egy vagy két pont a testhevederzet bekötési pontjaira utal ahova a leesés ellen védő rendszer többi részét kell csatlakoztatni.

Ezeket a pontokat a testhevederzeten a kikötési pontokra utaló „A” betűvel jelöli, ilyen bekötési pont lehet egy darab háltul a lapockák között vagy ha két pontos testheverderzetről beszélünk, akkor lehet a hátsó mellett egy bekötési pont elől a mellrésznél.

Lehet olyan gyakori megoldás is hogy a két vállpánttól két külön heveder hurkot alakítanak ki melyeket egy karabiner segítségével összekötve tulajdonképpen egy teljes bekötési pontot alkotnak. Természetesen az ilyen hurkokat jelölni kell ha nem egy teljes értékű bekötési pontról van szó.

Ezt például több ötletes megoldással is lehet érzékeltetni például az „A/2”-es jelöléssel.

A másik csoport az olyan teljes testhevederzeteket foglalja a magába melyek rendelkeznek egy az EN 358-as szabványnak megfelelő munkahelyezet beállító derékövvel is, ilyen például a CADO AP51 Lizard teljes testhevederzet. Ebben az esetben a deréköv nem a zuhanás megállítására van kialakítva, hanem egy olyan munkahelyzetet segít megteremteni a magasban hogy a felhasználó biztonságosan tudja egyszerre mindkét kezét használni.

A derékövön is található két bekötési pont, de ezek ellentétben a testhevederen találhatókkal nem alkalmasak az leesés ellenvédő rendszer elemeinek csatlakoztatására. Ide csak a munkahelyzetbe állító köteleket csatlakoztathatjuk.

A harmadik csoport a beülős testhevederzetek csoportja melyeket többek közt a több bekötési pontnak köszönhetően elsősorban a kötéltechnikai rendszerekhez alkalmaznak.

Ezekre a fentiek mellett még az EN 813-as szabvány is vonatkozik például az Albali testheveder.

C – csatlakozó eszközök :

A „C” jelölési csatlakozó eszközök kapcsolják a felhasználót a kikötési ponthoz a teljes testhevederzetek segítségével. Három típusuk van.

Az első az EN 354-es szabvány szerinti munka területet korlátozó rögzítő kötél, mely egy kizárólag a munkavégzés területének korlátozására szolgál a leesés ellen nem véd.Ilyen például az Arenga kötél.

A második az EN 355-ös szabvány szerinti leesés vagy zuhanás elleni rögzítő kötél, melyet energiaelnyelővel együtt kell használni és védelmet nyújt a magasból való leesés ellen.

Köszönhetően az energiaelnyelőnek, mely maximum 6 kN  korlátozza a testre ható erőket zuhanás esetén, ilyen többek közt az Olea kétágú y kötél is melynek többek közt a magasban történő munkák esetén a létrán történő mászásnál elengedhetetlen a használata.

Harmadik csoport a munkahelyzet beállító rögzítő kötél mely a munkahelyzet beállító derékövvel mely lehet önállóan vagy egy teljes testhevederzettel egybe építve, lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy mindkét keze szabadon maradjon.

Az EN 358-as szabvány szerinti munkahelyzet beállító rendszert csak zuhanásgátló rendszerrel együtt használható, ilyen lehet például az APRO3 –as modellünk.

Tulajdonképpen a csatlakozó eszközök használhatósága határozza meg a különböző leesés elleni védőrendszerek célját és feltételeit, erről a második részben olvashatsz egy pár szót a továbbiakban.

Második részben folytatom a klasszikus leeséssel védő rendszereket és azok elemeit illetve a használtuk feltételeit mutatom be.

Munkaterületet korlátozó rendszerek

A munkaterületet korlátozó rendszerek feladata, hogy kiküszöbölje a leesés kockázatát az által hogy korlátozza a felhasználó mozgását és megakadályozza, hogy olyan területre jusson ahol fennáll a leesés veszélye. A kötél hosszát és a kikötési pont a helyét úgy kell meghatározni, hogy a felhasználó ne érhesse el a kockázati területet. Nyilvánvaló okokból ez a rendszer a legbiztonságosabb ha az esés lehetőségét kiküszöböltük akkor elkerüljük a súlyos sérülések lehetőségét és természetesen a mentés szükségessége is megszűnt. Nagyon fontos megbizonyosodni arról, hogy a munka területet korlátozó rendszer valóban megakadályozza a felhasználó mozgását oda ahol fennáll az zuhanás veszélye.

Nagyon fontos a munkaterületet korlátozó eszközök nem arra valók hogy a zuhanást megállítsák.  A rendszerre szükséges egy EN 795-ös szabványnak megfelelő kikötési pont vagy eszköz például: 7PLAT10 egy az EN 361-es szabvány követelményeinek eleget tevő egy vagy két pontos teljes testhevederzet például: SPIDER egy az EN 354-es szabvány szerinti munkaterületet korlátozó rögzítő kötél mint például: ARENGA.

Lezuhanásgátló rendszer

Ellentétben a munkakerületet korlátozó rendszerrel a lezuhanásgátló rendszer nem akadályozza meg az esést viszont, megállítja azt lehetőleg még mielőtt a felhasználó eléri a földet továbbá minimalizálja a testre ható erőt maximum  6 kN-ig amit a vonatkozó szabvány határoz meg.

A rendszer egy kikötési pontból mit például a 7WEDG10 számú mobil kikötési eszközből egy teljes testhevederzetből mint például a CADO KOALA továbbá egy energiaelnyelős csatlakozóból áll olyan mint az OLEA kétágú y kötél, ebben az esetben az energiaelnyelő az ami a testre ható erőket redukálja.A zuhanásgátló rendszer használta előtt mindenképpen ki kell gondolni egy mentési tervet ha esetleg valóban megtörténik a zuhanás. A „C” jelölésű csatlakozóelemként ennél a rendszernél speciális zuhanásgátló rendszereket is csatlakoztathatunk melyek alapvetően ugyanaz a funkciója mint egy lezuhanásgátló rögzítő kötélnek csak rendelkeznek még egyéb kiegészítő szolgáltatásokkal vagy olyan megoldásokkal ami a használatott egyszerűsíti vagy éppen a lehetőségeit kiszélesíti.

A következő zuhanásgátló rendszereket használhatjuk fel úgy mint, egy „C” jelölésű  csatlakozóelem melyet a teljes testhevederzet „A” jelölésű bekötési pontjához és az EN 795-ös szabványnak megfelelő kikötési ponthoz csatlakoztatható karabinerek vagy kampók segítségével.

Az első: a hajlékony vezetéken vagyis kötélen alkalmazott vezérelt zuhanásgátló rendszer mely a zuhanásgátló eszközből egy olyan fémszerkezetből áll mely lehetőséget ad a kötélen történő függőleges mozgásra úgy hogyha történik egy zuhanás akkor a hirtelen mozgás miatt a szerkezet leblokkol és megállítja az esést. Illetve  természetesen a rendszer áll még magából a hajlékonyvezetékből is ebből következik hogy értelemszerűen csak együtt lehet le minősíteni egészben egyben az egész rendszer. A még jobb hatás kedvéért csatlakoztathatók hozzá egy rövid energia elnyelő is.

A második lehetőség: az EN 353-as szabvány szerint leminősített rögzített vezetéken vagyis dróton alkalmazzuk vezérelt zuhanásgátló rendszer. A funkciója hasonló mint a hajlékonynak de ez már egy fix telepített rendszer és nem mobil mint az előző, de ugye akkor sokkal időtállóbb. Lehetőséget ad a biztonságos függőleges mozgáshoz például egy kéményen kiépített létrán.

A harmadik megoldás: a visszahúzható zuhanásgátlók használata mely lehetőséget ad a magasban történt sokkal szabadabb mozgásra nem csak függőleges hanem oldalirányban is illetve segítségével csökkenteni tudjuk a szükséges esés teret.

Eséstér számítása és fontossága:

A lezuhanásgátló rendszerek egyik legfontosabb tényező az eséstér megállapítása hiszen nem mindegy hogy milyen magasból esünk le és hogy a zuhanasgátló rendszerünknek mi az a minimális magasság ami még elegendő ahhoz, hogy teljesen kibontott rendszer hossza felhasználóval együtt ne érje el a talajt és a zuhanás legalább egy méteres biztonsági magasságban megálljon. Ha hagyományos energianyelő zuhanásgátló kötéllel rendelkező rendszert nézzük és összeadjuk a szükséges méreteket a kötél hossza: 2 méter a kibomlott energianyelő hossza 1,75 méter a felhasználó magassága a kötél nyúlásával együtt nagyjából 2 méter és az 1 méteres biztonsági tér akkor kijön egy olyan magasság a kikötési ponttól, amit kötelező betartani ha meg akarjuk úszni az esést sérülés nélkül.

Ez pedig körülbelül 6,75 méter, de ez csak akkor érvényes ha a kikötési pont a fejünk felett van, mivel ez a magasság a kikötési ponttól van számítva, ezért nagyon fontos a kikötési pont helye. Hiszen ha ennél lejjebbre kerül a kikötési pont akár a láb szintjére akkor onnan kell számolni a szabadesés teret vagyis ebben az esetben minimum 6,75 méter magasságban kell kialakítani a munkavégzés felületét, ha visszahúzható zuhanásgátlóval dolgozunk, akkor a szükséges minimális eséstér nagysága redukálódhat, hiszen ebbe az esetben az eszköztől függően körülbelül 5 méteres esés térben kell gondolkodnunk.

Munkahelyzet-beállító rendszer

A következő rendszerünk a munkahelyzet-beállító rendszer, melynek feladata hogy lehetővé tegye a magasban dolgozók felhasználó számára mindkét keze szabadon használható legyen a munka elvégzésére.

Jellemzően olyan területeken végzett munkához lehet használni, ahol nincs szükség túl sok mozgásra és főleg függőleges szerkezeteken végezhető mint például létrán vagy oszlopon.

A munkahelyzet-beállító rendszer csak zuhanásgátló rendszerrel együtt használható mivel ez a rendszer közvetlenül nem véd meg a leesés ellen.

A rendszer kialakításához szükséges egy munkahelyzet-beállító deréköv vagy egy olyan teljes testhevederzet mely tartalmaz ilyen derékövet mint például a POLARIS  és ehhez csatlakoztatható a zuhanásgátló rendszer is illetve szükséges még egy munkahelyzet-beállító kötél mint a VITEX szabályozható kötél amivel a derékövhöz csatlakoztatva a rögzíthetjük a helyzetünket egy látrán vagy egy oszlopon. Ennél a rendszernél értelemszerűen nem kell kikötési pontot kialakítani.

Beszállással végzett munka:

Léteznek olyan rendszerek melyek segítségével biztonságosan leereszkedhetünk egy zárt térbe mint például tartályba, aknákba silóba és így tovább. A dolgozót a zárt térbe a való leereszkedés során leesése ellen biztosítják például egy visszahúzható zuhanásgátlóval és egy második kezelő egy csörlő segítségével könnyen és gyorsan leeresztheti majd az elvégzett munka után vissza is húzhatja.

A rendszer jellemzően három lábú állványból áll mint az ATM, egy teljes testhevederzetből mint az AP-40-es és a testhevederzet megfelelő csatlakoztatását biztosító AT300-as keretből, egy visszahúzható zuhanásgátlóból és egy mentőcsörlőből áll mit például az AT050-es csörlő vagy éppen az ACRW215-ös melyek csörlővel egybe épített visszaúzható zuhanásgátló.

A következő és egyben utolsó rendszerünk az alpin vagy kötéltechnika, melynek segítségével a kötélen felfüggesztett embert olyan helyekre és el lehet juttatni ahova más egyszerűbb módon nem érhet el. Például ereszkedés mászás sziklafalakon barlangokban vagy a fákon illetve fák között. Ezt a technikát használják például ablaktisztításnál olyan homlokzaton a kollektív védelem nem valósítható meg. Itt szükséges a kikötési pont akár 2 is ha például ereszkedni akarunk hiszen ebben az esetben szükséges az ereszkedő kötél mellett egy biztosító kötelet is alkalmazni és mindkettőt csatlakoztatni kell a beülős testhevederzet leesés elleni bekötési pontjaival. A beülő testhevederzetre jó példa az AP71 PANTHER testhevederzet illetve a zuhanás ellen védő biztosító kötélre a 71476 visszahúzható zuhanásgátló.  Amíg az ereszkedő rendszerre az AR010 ESCAPE eszköze egy nagyon jó megoldás.

Alpin- vagy kötéltechnika :

A kötéltechnika alkalmazása a magasban történő munkákhoz elég különleges megoldás és ebből adódóan sok esetben más speciálisabb feltételek is vonatkozhatnak.

Összegzés:

Összegzésül ennyit szerettem volna a röviden leírni a leesés elleni védelemmel kapcsolatban, természetesen még rengeteg olyan információ vonatkozik erre a termék körre melyről nagyon fontos lenne beszélni elég ha csak a jelölésre felülvizsgáltok szabályozására gondolunk ezekről és még rengeteg más információról a téma következő cikkében fogok szót ejteni.

 

Köszönöm a megtisztelő figyelmed.

2024-06-10 frissítés.

Elkészült cikkem folytatása ahol a :

Zuhanásgátlók tudásbázisa – Milyen munkavégzésre melyiket válaszd? címmel folytatom az utmutatót a leesés védelemben.

Ha magasságban dolgozol, a biztonság a legfontosabb. De vajon tudod-e, melyik zuhanásgátló rendszer a legmegfelelőbb számodra? Ebben a cikkben segítek eligazodni a különböző típusú zuhanásgátlók között, és megtalálni az ideális megoldást a munkakörülményeidhez. Fedezd fel, melyik eszköz nyújtja a legnagyobb biztonságot és kényelmet, hogy nyugodtan koncentrálhass a feladataidra. Ne hagyd ki ezt az útmutatót, hogy mindig a legjobb döntést hozhasd meg, amikor a magasságban végzett munka biztonságáról van szó!