Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Védőcipők szabvány változás 2023-ban

2023. 08. 03. 09:10:00

Védőcipők szabvány változás 2023-ban: Az EN ISO 20345 újításai

Az EN ISO 20345 szabvány a védőcipők minősítésére szolgál, és a munkavédelem egyik fontos eleme. Az ipari környezetekben dolgozó emberek számára kulcsfontosságú a megfelelő védőcipő viselése, hogy csökkentsék a lábbelik által okozott sérüléseket és baleseteket. A biztonsági lábbelik minősítése és jelölése szigorú szabályoknak és előírásoknak követelményének felel meg, amelyeket rendszeresen frissítenek és korszerűsítenek a technológiai fejlődések és az újabb kihívásoknak megfelelően.Cikkünkben ezen változásokat mutatjuk be.

A régi, 2012-es változat az EN ISO 20345 szabványnak a lábbeliket két osztályra és hat kategóriára osztotta, és kiegészítő védelemként WRU (vízlepergető felsőrész) és P (szúrásálló talp) védelmet írt elő. Az 1. osztályba tartoztak a bőr- és egyéb anyagokból készült lábbelik, míg a 2. osztály speciális védőcipőket foglalt magában, legyen az vulkanizált vagy teljesen polimer anyagból készült. A kategóriák, mint például az SB, S1, S2, S3, S4 és S5, meghatározták, hogy az adott cipő milyen védelmet nyújt, legyen az orrvédelem, energiaelnyelés a sarokrészben vagy elektromos ellenállás.

Az EN ISO 20345:2022 új verziója azonban számos fontos változtatást hozott. A régi osztályozás és jelölés rendszer helyett most az új szabvány két új kategóriával, az S6 és S7-el bővült. Emellett új védelmi jelzéseket is bevezettek, mint például a "PL", "PS", "WPA" és "WR". Ezeknek a változásoknak az a célja, hogy még pontosabb és hatékonyabb védelmet nyújtsanak a munkavállalóknak a különböző ipari környezetekben.

Az első jelentős változás az, hogy az SRA, SRB és SRC jelölések megszűntek, és helyettük az "SR" (Slip Resistant) jelzés lépett helyettük. Ez az egységes tesztelési módszer a csúszásmentességre vonatkozik, és glicerines kerámiafelületen történik. Ez egy fontos változás, mivel így könnyebb lesz összehasonlítani a védőcipők csúszásmentességét, és a munkavállalók jobban fel tudják mérni a különböző modellek biztonságosságát.

Az átszúrásvédelemre vonatkozó jelöléseket is kibővítették az új szabványban. Korábban a "P" jelzés jelentette az átszúrás elleni védelmet, de nem részletezte, hogy milyen anyagból készült a védőtalp. Az új "PL" és "PS" jelzések pontosabban határozzák meg az átszúrásvédelem erősségét és a tesztekhez használt próbaszeget. A "PL" jelzés az acél átszúrás elleni védelemre utal, melyet 4,5 mm átmérőjű szeggel tesztelnek. Míg a "PS" jelzés a fémmentes átszúrás elleni védelemre utal, melyet 3 mm átmérőjű szeggel tesztelnek. Ezek a kiegészítő jelzések lehetővé teszik a védőcipők felhasználói számára, hogy könnyebben kiválasszák a számukra megfelelő védelemmel rendelkező cipőt az adott munkakörnyezetben.

A kategóriák számát is bővítették az S5-ös kategória további két kategóriával, az S6-os és S7-es kategóriával. Az S1-től az S5-ig terjedő kategóriák mellett mostantól az S6-os és S7-es kategóriák is elérhetőek. Az S6 kategória azt jelenti, hogy a védőcipő nem rendelkezik átszúrás elleni védelemmel, míg az S7 kategória azt jelenti, hogy az átszúrás elleni védelemmel rendelkezik. Ezek az új kategóriák különösen hasznosak lehetnek olyan munkahelyeken, ahol a lábak védelmére nagyobb szükség van, mint például az építőiparban vagy az ipari munkahelyeken.

Az új EN ISO 20345:2022 szabvány további fontos változtatása a vízlepergető képesség jelölése. A régi "WRU" jelzést felváltotta a "WPA" és a "WR" jelzés. A "WPA" jelzés pontosabban jelzi, hogy a cipőt vízbehatolási ellenállás szempontjából tesztelték 60 percig. Míg a "WR" jelzés továbbra is az általános vízlepergető képességre utal. Ez a változtatás arra irányul, hogy a munkavállalók még pontosabban tudják meghatározni, hogy milyen környezetben viselhetik a védőcipőiket, és mennyire védik a lábukat a nedvesség ellen.

Az új EN ISO 20345:2022 szabvány bevezetett további követelményeket is a védőcipők jelöléséhez. Például az "FO" jelölés már nem kötelező a talp szénhidrogénekkel (olaj, benzin stb.) szembeni ellenállására utaló cipőknél. Ez a változtatás azért történt, hogy az új szabvány még inkább összpontosítson az átszúrás és más veszélyek elleni védelemre.

Az "SR" jelzés jelentős változáson ment keresztül az új szabványban. A korábbi "SRA" (csúszásmentesség tisztítószeres kerámia felületen) jelzés, "SRB" (csúszásmentesség glicerines acél felületen) jelzés és "SRC" (csúszásmentesség tisztítószeres kerámia felületen és glicerines acél felületen) jelzés helyett most csak az "SR" (Slip Resistant) jelzést használják. Ez egyszerűsíti a cipők csúszásmentességére vonatkozó jelölést, és könnyebbé teszi az eligazodást a vásárlók számára.

A védelmi szintekre vonatkozó jelölések is átalakultak az új szabványban. Például az S3 védelmi osztály már nem tartalmazza külön az átszúrásvédelmet, mivel az mostantól az S3 jelzés része. Az S3 magában foglalja az acél átszúrásvédelmet a szögek ellen, míg az S3L (L = Large) a nem fémes védelemre vonatkozik a nagy szögek ellen, és az S3S (S = kicsi) a nem fémes védelemre vonatkozik a kis szögek ellen. Ez a változtatás segíti a vásárlókat abban, hogy könnyebben megtalálják a számukra megfelelő védelmi szintű cipőt.

Az S5 és S7 kategóriák hasonlóan oszlanak meg az S3-mal, mivel ezekben a kategóriákban is vannak követelmények a szögek elleni védelemre vonatkozóan. Az S6 és S7 kategóriák a speciális ipari környezetekben dolgozók számára nyújtanak extra védelmet, és az S7-es kategória további védelmet biztosít a lábnak a víz ellen.

Az új EN ISO 20345:2022 szabvány fontos lépés a munkavédelem és a munkahelyi biztonság terén. Az újítások lehetővé teszik a védőcipők hatékonyabb osztályozását és jelölését, valamint a munkavállalók számára könnyebb kiválasztást a megfelelő védőcipők között. A pontosított védelmi jelzések és követelmények lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy még pontosabban meghatározzák, hogy milyen típusú védelmet igényelnek a munkakörnyezetükben. Ezáltal csökkenthető a sérülések és balesetek kockázata, és növelhető a munkavállalók biztonsága és jóléte.

Az új szabvány bevezetése természetesen nem jár azonnali hatállyal. A 2023. március 30. után gyártott és forgalomba hozott védőcipőknek kell megfelelniük az EN ISO 20345:2022 szabványnak. Azonban a már korábban forgalomba hozott és még érvényes tanúsítvánnyal rendelkező védőcipőket az érvényességi év végéig nem kell az új szabvány szerint tanúsítani. Az EU típusvizsgálati bizonyítvány 5 évig érvényes, ezért még egy ideig megtalálhatóak lesznek a piacon mind az új, mind a régi szabványok szerint tanúsított védőcipők. A gyártók és a vásárlók számára is fontos, hogy az újításokat fokozatosan vezessék be és megfelelő időt adjanak a váltásra, hogy biztosítsák a zökkenőmentes átállást és a megfelelő védelem biztosítását a munkavállalók számára.

Az EN ISO 20345 szabvány változása 2023-ban tovább erősíti a munkavédelmet és a munkahelyi biztonságot azáltal, hogy pontosabb osztályozási és jelölési rendszert vezet be a védőcipők számára. Az új kategóriák és védelmi jelzések lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy könnyebben kiválasszák a számukra megfelelő védőcipőt a munkakörnyezet és a feladatok alapján. A különböző veszélyforrások és kockázatok figyelembevételével a vásárlók könnyebben megtalálhatják a megfelelő cipőt, amely maximális védelmet nyújt a lábuknak.

Az új szabvány további előnye, hogy korszerűbb és részletesebb tesztelési eljárásokat vezet be. A különböző védelmi szintek és jelzések pontosabb meghatározása lehetővé teszi a védőcipők hatékonyabb és biztonságosabb tervezését és gyártását. A munkavédelmi cipők fejlesztése és tesztelése is lépést tarthat a technológiai fejlődéssel, így még jobb védelmet és kényelmet nyújtva a viselőknek.

Fontos kiemelni, hogy az új EN ISO 20345:2022 szabvány nem csak a vásárlók és a munkavállalók, hanem a gyártók és a munkáltatók számára is előnyös. A pontosabb jelölési és osztályozási rendszer lehetővé teszi a gyártók számára, hogy pontosabban meghatározzák a cipők jellemzőit, és ezáltal jobban megfeleljenek a vásárlók és a munkavállalók igényeinek. A munkáltatók számára pedig segít abban, hogy könnyebben meghatározzák a munkavállalók számára kötelező védőcipőket, és így biztosítsák a megfelelő munkahelyi biztonságot.

Az új szabvány bevezetése és alkalmazása azonban nem jelent egyszerű változást az iparban és a munkavédelem terén. A gyártóknak és a munkáltatóknak fel kell készülniük az új szabvány alkalmazására, és biztosítaniuk kell a megfelelő oktatást és tájékoztatást a munkavállalók számára a változásokról. Az új védőcipők szélesebb körű választéka és a pontosabb jelölések lehetővé teszik az egyéni igényekre szabottabb megoldásokat, de a váltás során fontos a megfelelő információk átadása és megértése.

Az új EN ISO 20345:2022 szabvány a munkavédelem egy fontos lépése, amely lehetővé teszi a védőcipők hatékonyabb és pontosabb osztályozását és jelölését. Ezáltal a munkavállalók számára jobb védelmet és biztonságot nyújtva hozzájárul a munkahelyi balesetek és sérülések csökkentéséhez. Az ipar és a munkavédelmi szakemberek számára is fontos az új szabvány átültetése és alkalmazása, hogy megfelelően reagáljanak a változásokra és biztosítsák a munkavállalók számára a megfelelő védőeszközöket. Az újítások elősegítik a munkavállalók egészségét és jólétét, és hozzájárulnak a hatékonyabb és biztonságosabb munkakörnyezet kialakításához.