Weboldalunkon ( kamino.hu)  cookie-kat használunkanak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat mutassunk.Felhívjuk a figyelmed, hogy az oldal további használata a cookie használatára vonatkozó beleegyezést jelent.Amennyiben termékekkel a kosárban elhagyod oldalunkat, a rendszer egy óra múlva e-mailt küldhet részedre és rögzített adataid maximum 15 napon belül törlésre kerülnek.

Kategóriák / Termékek

Munkavédelmi lábbeli szabvány és típus – Teljes Útmutató 2024-re

2024. 06. 17. 07:31:00
Munkavédelmi lábbeli szabvány és típus – Teljes Útmutató 2024-re
A megfelelő munkavédelmi lábbeli kiválasztása kritikus fontosságú a biztonságos és kényelmes munkavégzéshez. Legyen szó építőipari dolgozókról, gyári munkásokról vagy laboratóriumi szakemberekről, minden munkakör különleges védelmet és kényelmet igényel. Ebben a cikkben átfogó útmutatót nyújtok a munkavédelmi cipők és bakancsok világában, bemutatva a legújabb trendeket, szabványokat és innovációkat. Megtudhatod, hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb lábbelit, és mire figyelj oda a vásárlás során, hogy a lehető legjobb döntést hozd meg 2024-ben. Csatlakozz hozzám, és lépj egy biztonságosabb és kényelmesebb munkakörnyezet felé!

Cikkem tartalma:

 

A védőlábbeli célja és fontossága

Szeretettel köszöntelek a lábvédelem tudásbázisában, Sebők János vagyok, és a következőkben bemutatom a védőlábbeli célját, kiválasztási szempontjait, formai kialakítását, jellemzőit és használatnak feltételeit. Nap, mint nap hallhatunk lábsérülésekről munkai környezetben, sőt az eddigi tapasztalatom szerint ez az egyik leggyakrabban előforduló sérülés, aminek a következő jellemző típusaival találkozhatunk a munkahelyi baleseteknél. Átszúródás, zúzódás, vágás és hasonló traumás sérülések illetve az elcsúszásból, rossz mozdulatokból és elesésből adódó sérülések.

Tudomásul kell vennünk hogy lábfej nélkül nem lehet állni, járni vagy futni ez testünk egyik legfontosabb mozgó része, tartja a test súlyát és elnyeri a talajjal való érintkezés során keletkező energiát, ezért alapvető fontosságú a lábfej védelmének és kényelmének biztosítása. Nagyon fontos hogy a megfelelő védőlábbelit válasszuk ki az adott munkahelyre.

Milyen szempontjai lehetnek a védőcipő kiválasztásnak?

Az első a felmerült kockázatok elemzése lenne, mint például:

- a leeső vagy guruló nehéz tárgy, ami komolyan összezúzhatja az ember lábfejét, kiváló megoldás rá az orrmerevítő a lábeli orrában, ami védi a felhasználó lábujjait.

- éles vagy szúró tárgy a földön mely átszúrhatja a védelmi nélküli lábbeli talpát és sérülést okozhat ezért nagyon fontos a szúrás biztos talplemez.

- nagyon fontos kérdést továbbá hogy vannak-e csúszós felületek a munkahelyen alapvetően munkavédelmi szempontból nem lehet csúszós padozat viszont a munka körülmények okozhatják a részleges csúszós felültek kialakulását, például felületkezelt vagy éppen olajfoltos terület. Nagyon fontos védelem a talpcsúszás biztossága.

- milyen magas a padozat hőmérséklete, ha nagyon magas, akkor védekezni kell ellene például a kontakthőhatásnak ellenálló talppal.

- fennáll-e a robbanás veszély kockázata a munkaterületen, ha igen akkor szükséges a lábbeli antisztatikus tulajdonsága, ami megakadályozza a szikraképződést az ilyen veszélyes területeken.

A lábbeli kiválasztása szempontjából nagyon fontos tényező a munkakörnyezet, amit minden esetben figyelembe kell venni, nem mindegy ugyanis hogy például száraz vagy nedves, vagyis bel vagy kültéri környezetben dolgozunk, hiszen ez szoros összefüggésben van a védőlábbeli kialakításával alapanyagának összetételével illetve természetesen a védelmi képességükkel.

A beltéri használat esetén elsősorban száraz körülményekről beszélünk, vagyis ebben az esetben fontosabb jellemző a lábbeli szellőzése a stabilitást elősegítő laposabb járótalp és a könnyű súly, ami a lábbelik kényelmét is segíti. A kültéri használat esetén az egyik legfontosabb jellemző a nedvesség elleni védelem, ami azért egy bőr vagy textil felső részű lábbeli esetén azért nagy kihívás jelent.

Nagyon fontos a kiemelten csúszás biztos mély talpmintázatú járótalp mely akár sárban vagy rézsűz területen is biztonságot ad. A hideg elleni védelmet szolgálják a különböző belső bélések, mint például a szőrme bélés, amelyek szigetelik a lábat a hidegtől ugyanakkor ebből a szempontból az is fontos, hogy bővebb legyen a felsőrész kialakítása a vastagabb zokni kényelmesebb viseléséért.

Lehet olyan környezet is ahol valamilyen szinte mindkét szempontnak, a kültéri és beltéri használatnak egyaránt meg kell felelni, például bel téren végeznek valamilyen nedvességgel járó munkát, az ilyen szituációkra alkalmasak a többcélú használhatnak megfelelő védőlábbelik, amelyek egyszerre teljesítik a beltéri és a kültéri viszonyoknak megfelelő kihívásokat, amit természetesen csak kompromisszumokkal lehet megoldani, de ezt figyelembe vesszük, akkor tulajdonképpen az összes munkakörnyezetet le tudjuk fedni az munkavédelmi áruházunkban kínált védőlábelikkel.

 

A védőlábbeli kiválasztási szempontjai:

A lábbeli kiválasztásánál a kényelem alapvető szempont, hiszen ha a munkabakancs nem kényelmes, akkor a felhasználó nem fogja felvenni és akkor, sem ha a munkahelyi kockázatok miatt ezt feltétlen szükséges lenne, azért hogy az egészségét megőrizze.

A felhasználó egész nap talpon van, akkor oda kell figyelni arra, hogy a lehető legkevésbé fáradjon el a lába a munkaidő végére és ebben segít az, ha a munkavédelmi bakancs könnyű és szellőző illetve rugalmas és párnázott kialakítású mely elnyeli a lábra ható erőket és az sem árt, ha lábboltozat alá van támasztva kellőképpen. Persze mindezt függ a szükséges védelmi képességtől is, hiszen egy kültéri lábeli esetében ezeket csak kompromisszumokkal lehet megoldani, ha a felhasználó munkája során sokat térdel, akkor mindenképpen érdemes ennek megfelelő puha rugalmas munkalábbelit választania a hajlékon talprésszel, ha munkacipőt létrázáshoz is használja, akkor a biztonságot is növelhetjük, ha olyan munkavédelmi cipőt használ melyen kiemelt a sarokrész, sőt a talprész is ennek megfelelően van kialakítva.

Rendszeres gépjárművezetéshez is érdemes olyan lábbelit kiválasztani, ami a kényelmes kialakítás mellett a lekerekített sarokkal és a beakadást elkerülendő teletalppal segíti a biztonságos használatot.

Milyen osztályozása van a munkavédelmi lábbelinek?

A védőlábbelik formai kialakításának osztályozása szintén fontos szempont a kiválasztás során megkülönböztetünk két osztályt. Az egyik olyan lábbelikre vonatkozik melyek bőrből és más anyagokból készültek, de nem gumiból vagy polimerből, míg a második osztályba pedig a teljesen gumi vagy polimer lábbelik tartoznak. Ennek az osztálynak a tagjai tökéletes megoldások lehetnek a vizes munkákhoz, míg az első osztályban a védőlábbelik túlnyomó része tartozik. Ezen belül a következő formai kialakításokat tudjuk megkülönböztetni

„A” modell: melyhez a félcipők a szandálok és a papucsok, klumpák tartoznak

„B” modell: a bokacsizmákra vagy ismertebb nevükön a bakancsokra, bokacipőkre vonatkozik

„C” modell: a lábszárközépig érő csizmákat foglalja magába melyek közé például a surranó is tartozik vagy például a bőrcsizmák - hegesztőcsizma

„D” modell: megnevezés a klasszikus térdig érő csizmákra - PVC vagy gumicsizma

„E” modell: manapság már elég ritka a térden felülérő csizmákat nevezzük – halászcsizma

Milyen védelmi képességek, jellemzői és csoportosításuk van a munkavédelmi lábbeliknek?

 Az orrmerevítős védőlábbelikre a 2022-ben megújult EN ISO 20345 szabvány vonatkozik, amely több pontban is módosult a korábbi 2011-es előíráshoz képest. Ezeken a változásokon keresztül szeretném bemutatni a munkavédelmi cipőkre vonatkozó szabályozások legfontosabbjait, amik mindenki számára megfelelő információt fognak nyújtani a védőlábbeli használati feltételeiről, alapvető tulajdonságairól.

Az első és az egyik legfontosabb változás az, hogy az új szabvány különbséget tesz már a fém és nem fém orrmerevítő közt és ezt jelöléssel meg is különbözteti.

A másik az, hogy kéttípusú orrmerevítőt különböztet meg a felépítése alapján az „A” típusú orrmerevítőt melyek tulajdonképpen az eddigi előírások alapján vannak kialakítva illetve a „B” típusúak melyek a korábbinál négy milliméterrel magasabb kialakításúak.

A „B” típusú a merevítők nem jobbak, mint az „A” típusúak, a „B” típusú kaplikat elsősorban alacsony sűrűségű puha talppal rendelkező cipőkhöz javasolt alkalmazni.

 „A” típus: az eddigi előírásoknak megfelelő kialakítás

„B” típus: az eddigieknél 4 mm-el magasabb kialakítást ír elő

Az új szabvány átalakította a csúszás állósági vizsgálatokat is, nemcsak a követelményeket, hanem a vonatkozó jelöléseket is.

Eddig a szabvány alapkövetelményeibe volt integrálva a három jelölés és a vizsgálatok SRA, SRB, SRC.

A vizsgálati követelmények a következők voltak:

SRA azt jelentette, hogy a lábeli csúszásállósági vizsgálata szappanos vízzel kezelt kerámia felületen történt:

- sarkon csúszásnál minimum 0,28 század

- a talpon csúszásnál a minimum 0,32% súrlódási együtthatót kellet teljesíteni

SRB jelölésű vizsgálatnál azt nézték hogy a lábbeli eléri-e

-sarkon csúszásnál a minimum 0,13 század

-talpon csúszásnál a minimum 0,18 százados súrlódási együtt hatót glicerinnel kezelt fémfelületen

SRC jelölés jelentette, hogy a lábbeli egyaránt megfelelt az SRA és SRB teszteknek.

Az új szabványban az SRA jelölés eltűnik, de maga a vizsgálat, vagyis a szappanos vízzel kezelt kerámia felületen történt ellenállási vizsgálat megmarad, viszont minden védőlábbeli számára kötelező lesz és az alapvető követelmények részévé válik. Sőt a követelmények is emelkedtek immáron a sarkon csúszásnál minimum 0,31 század, míg a talpon csúszásnál már 0,36 század súrlódási együtt hatót kell elérni.

Eltűnik az SRB jelölés is és az új kiegészítő vizsgálat már a glicerinnel kezelt kerámia felületen történik, és ha a lábbeli eléri a sarkon csúszásnál a minimum 0,190 század illetve talpon csúszásnál a 0,22 század súrlódási együtt hatót, akkor megkapja az „SR” kiegészítő jelölést

Megváltozott az átszúrás elleni védelem vizsgálta is, pontosabban kiegészült egy új teszttel. Korábban nem volt különbség az acél illetve a textil átszúrás elleni talplemez vizsgáltában egy négy és fél milliméter átmérőjű tompított szöggel végezték a vizsgálatot, és a talp lemez átlyukasztásához szükséges legkisebb érték nem lehetett 1100 Newton-nál kisebb, ha ez sikerült, akkor kapta meg a termék a „P” jelölést.

 Az új szabványban a „P”-jelölés már csak a fém talp lemezek esetén marad meg, vagyis az új szabvány szerinti S1P vagy S3-as jelölésből tudhatjuk, hogy acél talplemezes védőlábbelivel találkozunk. A nem fém, vagyis a textiltalp lemezek esetén a vizsgálat és a jelölés is kiegészül. A „PL” jelölés arra utal, hogy a tesztet a már korábban is használt négy és fél milliméter átmérőjű, úgynevezett széles hegyű tűvel végzik el, az ellenállási küszöb itt is minimum 1100 Newton, ahogy az acéltalp lemeznél láttuk.

Példák a jelölésekre „S1PL” vagy „S3L” a „PS”-el jelölt lábbelik esetében olyan textilt talplemezről beszélhetünk melyet csak egy vékonyabb három milliméter átmérőjű tűvel teszteltek. Ennél a vizsgálatnál már elég, ha csak a vizsgáltok átlagos értéke 1100 Newton, de az átlyukasztáshoz szükséges legkisebb érték sem lehet kisebb, mint 950 Newton. A „PS” jelölésű típus nem jobb, mint a „PL” jelölésű.

A választást a két talplemez közül mindig a munkahelyi kockázatok alapján kell meghozni.

A P jelölés csak a fém talplemezre vonatkozik: S1P, S3

Csak a fémmentes (textil) talpbetétekre vonatkozik:

PL: a teszt 4,5 mm átmérőjű széles hegyű tűvel – S1PL, S3L

PS: a tesztet 3 mm átmérőjű keskeny hegyű tűvel végezték – S1PS, S3S

Megváltoztak a következő alapvédelmi képességek is így például az „FO” jelölés, vagyis az olajálló talpra vonatkozót teszt meglétére hivatkozó jelölés, mert korábban kötelező volt elvégezni a védőlábbelikre az új szabvány már nem írja elő kötelező tesztnek és nem része már a védelmi kategóriáknak, vagyis ha rendelkezik ilyen képességel a lábbeli azt külön kell jelölni minden esetben.

A lábbeli felső részének vízzel szembeni ellenállására és szellőzésére vonatkozó korábbi „WRU” jelölés átalakult „WPA”-ra de alapvetően nem változott meg a vizsgálat tartalma. Szigorúbb lett viszont a magasabb szintű „WR” vízzel szembeni ellenállás vizsgálata mely az egész lábbelire vonatkozik nemcsak a felső részre az új szabvány szerint a 15 perces vizsgálat után egyáltalán nem szabad hogy látható legyen bármi nyoma is a behatoló víznek.

FO- fűtőolaj elleni védelemmel rendelkező talp-már nem kötelező, csak ha a lábbeli be lett vizsgálva

WRU->WRA ( water penetration and absorption) – a felsőrész vízzel szembeni ellenállása 60 perc után a tömegnövekedés <30% / az áthaladó víz tömege: <0,2 g

WR-vízzel szembeni ellenállás (medence teszt) a víz behatolása nem szabad, hogy látható legyen (korábban: a víz behatolása 15 perc után nem lehet nagyobb 3cm2-nél)

Fentiek alapján láthatjuk hogy a védőlábbeli védelmi kategóriáinak jelölése több helyen is megváltozott a korábbiakhoz képest ezért az új szabvány szerinti kategóriák az alábbiak szerint fognak kinézni.

Az I.osztályú formai kialakítású bőr/textil védőlábbelik esetében az „SB” jelölésnél még nincs változás ezek az alapkövetelmények: az orrmerevítő és a megfelelő formai kialakítás.

Az „S1” jelölésű kategóriában a már ismert SB követelményekhez csatlakozik a zárt kéreg rész az energiaelnyelő sarok és az antisztatikus tulajdonság ahogy korábban jeleztem innen már kiesett az olajálló talp tulajdonsága az FO jelölésű tulajdonság ez már nem alapkövetelmény.

 Az S1P jelölés esetében az S1 követelmények plusz a P jelölést tartozik, amelyről már tudjuk hogy az ez a talpátszúrással szembeni védelem méghozzá a fém talp lemezek esetén.

Létezik még az S1PS jelölés, vagyis az S1-es követelmények plusz a PS jelölési tulajdonság a talpátszúródással szembeni védelem nem fém talp lemezzel még hozzá a keskeny tűs (3mm) teszttel illetve van még az S1PL mely gyakorlatilag ugyanez a talpátszúródással szembeni védelem csak éppen a vastag tűs (4,5mm) teszttel.

 A következő az S2-es kategória, amibe az S1-es követelmények plusz a WPA jelölést tartozik, vagyis a felső rész vízzel szembeni ellenállása és vízgőz áteresztő képességének megléte szükséges.

 Az S3-as jelölésnél az S2 következő követelményekhez csatlakozik a P jelölésű a fém talp lemezekre vonatkozó tulajdonság és újdonságként ennél a kategóriánál már meg van határozva a mintázott járó felület minimális magassága, ami nem lehet több mint két és fél milliméter az azt jelenti, hogy a bordák ennél nem lehetnek kisebbek.

Az S3L kategória az az S2 plusz a PL vagyis nem fém talplemez vastag tűs teszttel és a már az előbb említett mintázott járó felületre vonatkozó meghatározás.

Az S3S, ami az S2+PS vagyis a nem fém talplemez keskeny tűs tesztelt plusz a mintázott járófelület meghatározása.

 Az S6-os kategóriába tartozik az S2-es követelmény plusz a WR jelölés, vagyis a vízzel szembeni ellenálló lábbeli tulajdonsága, ami ugye nemcsak a felső részről az egész cipőre vonatkozik.

 S7-es kategória, ami tartalmazza az S3-as kategória követelményeit plusz a WR vízzel szembeni ellenállást, tulajdonságát.

 Az S7L illetve az S7S kategória, amiben láthatjuk, hogy textil talplemezes lábbeliről beszélünk és az egyiknél ugye az L jelölés miatt vastag tűs teszttel történt a vizsgálat, míg az S jelölésűnél szintén textil talplemezes lábeliről beszélünk, de a vékony tűs tesztel.

Nagyjából ennyi kategóriával számolhatunk az I. osztályú formai kialakítású tehát a bőr textil védőlábbelik esetében.

SB= alapkövetelmények: orrmerevítő és megfelelő formai kialakítás

S1=SB + zárt kéregrész+energiaelnyelő sarok (E) +antisztatikus tulajdonság (A)

S1P=S1+P talpátszúrással szembeni védelem- fém talplemez

S1PS=S1+PS talpátszúrással szembeni védelem-nem fém talplemez, keskeny tűs teszttel

S1PL= S1+PL talpátszúrással szembeni védelem-nem fém talplemez, vastag tűs teszttel

S2= S1+WPA felsőrész vízzel szembeni ellenállása és vízgőz áteresztő képessége

S3= S2+P fém talplemez+ mintázott járófelület (<2,5mm)

S3L=S2+PL nem fém talplemez, vastag tűs teszt + mintázott járófelület (<2,5mm)

S3S= S2+PS nem fém talplemez, keskeny tűs teszt + mintázott járófelület (<2,5mm)

S6=S2+WR vízzel szemben ellenálló lábbeli az egész cipőre vonatkozólag

S7=S3+WR vízzel szembeni ellenálló lábbeli

S7L= S3L+WR vízzel szembeni ellenálló lábbeli

S7S= S3S+WR vízzel szembeni ellenálló lábbeli

 A II. osztályú védőlábbeliknél vagyis a gumi, polimer alapanyagú lábbeliknél is van változás, még ha nem is olyan nagy, mint az előzőben.

SB jelölés ugyanaz, mint az I. osztályú lábbelinél orrmerevítő megléte szükséges és a megfelelő formai kialakítás.

Az S4-es kategóriában az előbb említett SB követelmény szükséges plusz zártkéreg rész az energianyelő sarok az antisztatikus tulajdonság tulajdonképpen ugyanaz, mint a bőr védőlábbelik esetében az S1-es kategória és itt sem alap követelmény az FO jelölésű olajállótalp.

 Az I. kategória az előbb említett S4 követelmi rendszer plusz a P jelölésű fém talplemez illetve itt már szintén meg van határozva mintázott járófelületek magassága, ami nem lehet kisebb két és fél milliméternél. Tulajdonképpen, ugyanúgy ahogy eddig is megszokhattuk itt is megjelenik a talplemezek esetében a nem fém talplemezek változata, vagyis az S5L-es kategória jelzés esetében a vastag tűs tesztel bevizsgált nem fém talplemez plusz ugye a mintázott járó felület illetve az S5S jelölésnél a nem fém talplemez szintén csak éppen keskeny tűs tesztel plusz a mintázott járó felület ugyanúgy.

SB= alapkövetelmények: orrmerevítő és megfelelő formai kialakítás

S4= SB + zárt kéregrész+energiaelnyelő sarok (E) +antisztatikus tulajdonság (A)

S5=S4+P talpátszúrással szembeni védelem-fém talplemezzel+mintázott járófelület

S5L=S4+PL+mintázott járófelület

S5S=S4+PS+mintázott járófelület

Tulajdonképpen ennyi lett volna ennek az osztálynak a védelmi kategória csoportosítása, ami azért láthatjuk hogy valóban rövidebb és egyszerűbb, mint a bőr lábbelik esetében a következő részben a védőlábbeli kiegészítő tulajdonságairól lesz szó illetve értelmezem a védőlábbelin található jelöléseket is.

Mit jelentenek a védőlábbelikre vonatkozó jelölések?

Bemutatom a védőlábbelikre vonatkozó védelmi képességeket, a jellemzőit és azok csoportosítását.

A következő táblázatban a védőlábbelikre vonatkozó legfontosabb kiegészítő képességeket sorolom föl melyek közül néhányat már érintettem az előző részben, mint például a P-jelölést a talpátszúrás elleni védelmet az E-t, mint a sarok energiaelnyelő képességét mely egy alapvető tulajdonsága lábbeli hordására vonatkozóan.

Azután az „A” jelölést mely a lábeli antisztatikus tulajdonságára utal a robbanás biztos környezetben történő használatot elő segítve továbbá az FO jel az olajállótalp jelentéssel melyik korábban egy alap tulajdonság volt illetve a WPA jelölés a felső rész víz áteresztéssel és vízfelvétellel szembeni ellenállása.

A HI jelölés a lábbeli hőhatások elleni, míg a CI jelölés a hideg elleni védelemre vonatkozik a HI jelölésű képességgel függ össze a HRO jelölési tulajdonság mely a talp kontak hő elleni védelmére utal, ez azt jelenti hogy a lábbeli talpa maximum 300 Celsius fok meleg felületnek áll ellen egy percig. És végül a C jelölés az pedig a vezetőképes lábbelikre utal.

P/PS/PL –talpátszúrás elleni védelem (1100 N)

E - sarok energiaelnyelő képessége (20 J)

A – antisztatikus tulajdonságok (100 kohm és 1000 kohm között)

FO – olajálló talp

WPA – a felsőrész vízáteresztéssel és vízfelvétellel szembeni ellenállása

HI – hőhatások elleni védelme

CI – hideg elleni védelem

HRO – talp kontakt hő elleni védelem

C – vezetőképes lábbeli (max 100 kohm)

 

Milyen új tulajdonságok vannak az új  EN 20345 szabványban?

Következőben olyan tulajdonságokat mutatok be melyek újonnan kerültek a szabványba vagy éppen megváltoztak valamilyen szempontból. Előző cikkemben már leírtam az új  szabvány változásait amit itt újra elolvashatsz.

Ilyenek például az SC jelölésű orrborítás tulajdonság (Scuff-Cup) innen az egy SC jelölés mely esetében a lábbeli orrborításának meg kell felelnie az EN 388 szerinti Martindale kopásállósági tesznek mely alapvetően ugyanaz, mint a védőkesztyűknél, vagyis jelen esetünkben nem lehet lyuk az orrborításon 8000 ciklus előtt.

Az LG jelölés utal a létra használatához minősített lábbelire (Lader Grip) ennek rövidítése az LG a szabvány meghatározza a lábbeli kiemelt sarkának kialakítására vonatkozó követelményeket az ábrán látható méretek alapján. A kialakításnak ugyanolyan kopásállónak kell lennie, mint a talpnak illetve a kialakítás mintázatának keresztirányúnak kell lenni és persze a talpnak meg kell felelni a mintázott járótalp követelményeinek.

AN a boka védelem jelölése magát a védelmi kialakítást a cipők külső oldalán kell kialakítani a táblázatban található méretek és átmérők alapján.

Ahogy minden egyéni védőeszköznél így a védőlábbeliknél is nagyon fontos szerepe van a termék jelölésének melyet a védőlábbelik esetében leginkább a lábbeli nyelvére varrnak, fel lényeges hogy nehezen eltávolíthatóan rögzítsék, mert csak addig számít egyéni védőeszköznek a termék, amíg rajta van a jelölés. Ha leesik róla vagy olvashatatlanná válik, abban a minutumban a termék megszűnik egyéni védőeszköznek lenni még akkor is, ha egyébként nincs semmi más baja.

Mennyire fontos az egyénivédő eszköz jelölése?

Nézzük, meg hogy mit kell tartalmazni a jelölésnek ezt egyébként a vonatkozó szabványok határozzák meg minden esetben.

Szerepelni kell mindenképpen a cikkszámnak és a modell megnevezésének, hiszen ezzel tudjuk azonosítani a terméket.

Nagyon fontos a lábbeli méretének jelölése és nemcsak a megfelelős kényelmes viselet miatt, hanem tulajdonképpen ez az információ is segíti az azonosítást.

A szállítmány száma vagy más szóval tracking szám illetve LOT szám szintén az azonosításban a segít, ennek a számnak az ismeretével tudjuk meg hogy az eszköz melyik szállítmányba érkezett a raktárunkba ez főleg az esetleges reklamációs kérdéseknél ad nagy segítséget.

Szintén elkerülhetetlen a termék gyártási idejének ismerete, amely az azonosításban a raktározásban illetve a szavatosság intézkedésekben segít sokat.

A gyártó jele vagy logója márkája is nélkülözhetetlen tájékoztatásnak korábban csak ez a jel utalt a gyártóra most már az új szabályozások szerint a jelölésen szerepeltetni kell a gyártó nevét és címét is.

Végül a CE jelölés illetve a szabvány és védelmi kategória jele, aminek a segítségével tulajdonképpen majdnem mindent megtudunk a védőlábbeli védelmi képességéről és teljesítmény szintjéről, még ha ez a szabvány még a korábbi 2011-es kiadású is.

Természetesen az új szabvány szerinti újra minősítésnél mely ugyan nem kötelező, de a gyártóknak alapvető érdeke ezt elvégezni a bevezetett termékeknél is tehát az újra minősítés után már a második részben megismert jellemzők szerint fogják meghatározni a lábbeli teljesítmény szintjeit.

Íme a teljes címke, jelölésekkel:

Jelenleg röviden ennyit szerettem volna mondani a védőlábbelikről a jellemzőiről és a vonatkozó védelmi képességekről.

Ha a témával kapcsolatban bármilyen kérdés merülne fel kérem, jelezd felém.

Ne hagyd, hogy a biztonság háttérbe szoruljon a munkahelyeden. Böngészd át kínálatunkat, és találd meg a számodra legmegfelelőbb védőlábbelit! Ha bármilyen kérdésed van, vagy segítségre van szükséged a választásban, lépj kapcsolatba szakértő csapatunkkal.

Kattints a vásárlás most-ra, hogy megtudd, melyik védőlábbeli felel meg legjobban a munkakörnyezetednek!

Vásárlás most | Elérhetőségünk

Oszd meg ezt a cikket kollégáiddal és barátaiddal is, hogy ők is megismerjék a legújabb munkavédelmi szabványokat és kiválasztási szempontokat!