Weboldalunkon ( kamino.hu)  cookie-kat használunkanak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat mutassunk.Felhívjuk a figyelmed, hogy az oldal további használata a cookie használatára vonatkozó beleegyezést jelent.Amennyiben termékekkel a kosárban elhagyod oldalunkat, a rendszer egy óra múlva e-mailt küldhet részedre és rögzített adataid maximum 15 napon belül törlésre kerülnek.

Kategóriák / Termékek

Biztonságos munkavégzés: Kézikönyv a jól láthatósági munkaruházatról

2024. 05. 10. 08:09:50
Biztonságos munkavégzés: Kézikönyv a jól láthatósági munkaruházatról

A munkavédelem létfontosságú eleme a munkahelyi balesetek és sérülések megelőzése. A jól láthatósági munkaruházat kulcsszerepet játszik ebben a folyamatban, mivel javítja a munkavállalók láthatóságát gyenge fényviszonyok között, ezáltal csökkentve a balesetek kockázatát.

Ez a cikk átfogó áttekintést nyújt a jól láthatósági munkaruházatról, beleértve a típusokat, színeket, kiválasztást, karbantartást, szabványokat, jövőbeli trendeket és még sok mást.

Bevezetés:

 • A cikk célja és célközönsége
 • A jól láthatósági munkaruházat fogalma
 • Története

Miből készül a  jól láthatósági munkaruházat :

·       Alapanyagok

·       Alapanyagok színei

·       A láthatóság megvalósítása

A jól láthatósági munkaruházat fajtái:

 • Típusai
 • Formai kialakítása

Szabványok és jelölések :

 • A ruházat minőségi jellemzőinek és tanúsítványainak ellenőrzése

Ajánlott felhasználási területek:

 • Példák a fényvisszaverő ruházatot használó területekre

Kiválasztási segédlet:

 • Milyen szempontok alapján válasszuk ki a megfelelő ruházatot?
 • A munka típusa és a munkakörnyezet kockázatai alapján történő kiválasztás

Karbantartás:

·       Karbantartásról pár szó  

Jövőbeli trendek és fejlődések:

 • Új technológiák és anyagok a jól láthatósági munkaruházatban

Források:

 • Felhasznált tudás anyagok

 

A jól látható ruházat fogalma:

egyéb szintén gyakran használatos elnevezéssel: jó láthatósági ruházatjó láthatóságú ruházat – célja, hogy viselőjét feltűnővé tegye, akár nappal, akár éjszaka, még rossz megvilágítási körülmények között is. Erre azért van szükség, hogy elkerülhetők legyenek azok a közlekedési vagy munkahelyi balesetek, amelyeket az okoz, hogy az illető ottlétét nem látták meg, vagy nem vették észre időben

Ezért ezeket az öltözékeket a védőruhák (egyéni védőeszközök) körébe sorolják A kifejezetten védőruha jellegű jól látható ruházat mellett fontosak azok a „civil” változatok is, amelyek ugyan nem teljesítik a védőruhákkal szemben támasztott szigorú követelményeket, de mégis eleget tesznek a jó láthatóság követelményeinek.

Története:

A jól látható ruházat eredete az 1930-as évekre nyúlik vissza, amikor a kaliforniai Bob és Joe Switzer feltalálta a világ legelső fluoreszkáló festékét, amelynek az volt a tulajdonsága, hogy „világít” nappali fényben. A találmányt DayGlo néven először női ruhák díszítésére, később nyomtatott reklámokon alkalmazták. Az USA kormánya felfigyelt erre az anyagra és elkezdte használni ezt a technológiát a katonák láthatóságának növelésére a baráti tűz okozta veszteségek csökkentésére a II.világháborúban, amikor éjszakai bevetések alkalmával ilyenek gyakoriak voltak. Ugyancsak viseltek a földön harcoló katonák ilyen jelzett ruhákat, amikor felettük légicsaták is zajlottak, hogy a pilóták fentről megkülönböztethessék saját katonáikat az ellenségtől. A pilóták ruháin pedig azért volt ilyen jelzés, hogy amikor leszálltak gépükkel, a földi egységek megismerhessék őket. A tengeren úszó bójákat is fluoreszkáló festékkel vontak be, jelezve azokat a területeket, amelyeket a hajóknak el kellett kerülniük.

1964-ben Skóciában vezették be a vasutaknál a pályajavító munkásoknál a fluoreszkáló narancssárga védőmellény viselését, amely feltűnővé tette őket a közeledő vonat vezetője számára tiszta időben mintegy 800 m távolságból.

Ma már elképzelhetetlen a mindennapjainkban a jól láthatósági ruházat. Szerves részévé vált a munkahelyeken és a szabadidős tevékenységekben is.

 

Alapanyagok:

A jól láthatósági termékcsalád textíliáihoz használt textilszálak két kategóriába sorolhatók: növényi eredetű szálak mint a pamut , és a szintetikus szálak vagy vegyi úton létrehozott nem-cellulóz polimerek, mint a poliészter nylon vagy elasztán.

·        PAMUT : A pamut természetes anyag amely a gyapot cellulóz magszálaiból származó természetes növényi anyag, kedvező tulajdonságokkal : puha, kényelmes, bőrbarát. Jó nedvszívó képességgel rendelkezik, könnyen és magas hőmérsékleten mosható és színezhető.

·        POLIÉSZTER : A poliészter szintetikus anyag, víztaszító ( hidrofób ) szál, ezért gyorsabban szárad. Kiváló mechanikai képességek: kopásálló, mérettartó, gyűrődés mentes. A poliészter mikroszálas formában is rendelkezésre áll, könnyű és nagyon finom szálai olyan kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a vízgőzzel szembeni ellenállás a vízhatlanság, vagy a különleges tapintás.

·        NYLON/POLIAMID : A nylon szál kiváló kopásállósági tulajdonságairól ismert. Ezért általában minden ruházat külső rétegéhez javasolt. Ellenálló és rugalmas szintetikus anyag, látható erezettel, víztaszító tulajdonságokkal.

·        ELASZTÁN: A rugalmas elasztán amit gyakran más szálakkal keverve használnak fel, így biztosítva a textil szövet elasztikus tulajdonságait.

Miután fonal készül belőle a textil szálat szövetté fonják össze, vagy kötés során nyeri el hálós formáját. A szál használható önmagában, vagy más szálakkal keverhető mint a pamut vagy a poliészter.

A felsőruhán kívül hordott jó láthatósági mellényeket általában poliészterszövetből vagy poliészter anyagú kötött kelméből gyártják, mert ezek könnyen és jól moshatók. A felsőruhaként hordott darabok (kabátok, nadrágok, kezeslábasok stb.) többnyire pamut/poliészter keverékből készülnek. Amennyiben ezek speciális alkalmazású védőruhák is egyben, az ott előadódó veszélyek elleni védelemmel is rendelkezniük kell (pl. a tűzoltók számára készült jó láthatósági ruhákat lángálló kikészítéssel kell ellátni).

A jó látható ruhadarabok azáltal válnak jól láthatóvá, hogy rajtuk a háttértől nagymértékben eltérő (leggyakrabban élénk sárga vagy narancssárga) színűek és rajtuk fényvisszaverő  vagy fluoreszkáló csíkokat helyeznek el.

 

Az alapanyagok színei:

A ruhadarab alapszíne – Nagyon fontos, hogy a ruhadarab alapszíne eltérjen a környezet színétől. Leggyakrabban élénk citromsárga vagy narancssárga színt alkalmaznak, de előfordul sárgászöld, piros, kék és zöld is.

A jólláthatósági ruhák különböző színekben kaphatók, de a leggyakoribbak a következők:

·       Sárga: A sárga a leggyakoribb szín a jólláthatósági ruhákhoz, mert a legjobban látható gyenge fényviszonyok között.

·       Narancs: A narancs a sárgához hasonlóan jól látható gyenge fényviszonyok között. Gyakran használják építkezéseken és más munkakörnyezetben.

·       Piros: A piros színt gyakran használják veszélyjelzésre, és használható jólláthatósági ruhákban is, hogy felhívja a figyelmet a viselőjére.

·       Zöld: A zöld színt gyakran használják kültéri munkákban, például kertészkedéshez és tájépítéshez.

·       Kék : kis kockázatú helyeken, rendezvény biztosítás, vagy  kiemelt személyek különösen jellegzetes megjelenéséhez.

  

Ezen felül az egyszínűséget megtörve, a kétszínű vátozatok is praktikusak, a kontraszt elemek a szennyeződések ellen.

  

A jólláthatóság megvalósítása:

·       Fényvisszaverő képesség – Ezt a tulajdonságot azzal érik el, hogy a ruhadarab anyagának felületét a kívánt helyen (pl. sávosan) apró, hátul tükröző felülettel ellátott üveggyöngyökkel vagy optikai prizmákkal borítják, amelyek a rájuk eső fényt annak a pontnak a közelébe verik vissza, ahonnan a megvilágításuk érkezik. Így érik el, hogy például a gépkocsi reflektorából érkező fénnyel megvilágított fényvisszaverő textíliáról a fény a gépkocsivezető szemébe érkezik vissza, aki úgy látja, mintha a textília világítana.[

·       Fluoreszkáló képesség – Az alapkelmét fluoreszkáló színezékkel színezik. Nappali fényben a Napból érkező fénysugárzás láthatatlan ibolyántúli (UV)  is tartalmaz, amelyeket a fluoreszkáló anyag látható fénysugarakká alakít, tehát az emberi szem számára az anyag az alapszínnél fényesebbnek mutatkozik, „világít”.

 

A jól láthatósági munkaruházat típusai:

A jól láthatósági munkaruházat két fő típusba sorolható:

 • Fluoreszkáló ruházat: Ez a típusú ruházat fluoreszkáló festéket vagy anyagot tartalmaz, amely UV-fényben világít. Ez azt jelenti, hogy a ruházat akkor is látható lesz, ha nincs mesterséges fényforrás. A fluoreszkáló színek közé tartozik a sárga, narancs és piros.

·       Visszaverő ruházat: Ez a típusú ruházat fényvisszaverő anyagot tartalmaz, amely visszaveri a rávilágító fényt. Ez azt jelenti, hogy a ruházat látható lesz a fényszórók vagy más fényforrások fényében. A visszaverő színek közé tartozik a fehér, ezüst és szürke.

Formai kialakítások:

A ruha alapanyagát fluoreszkáló színezékkel színezett kelméből készítik (ez az ún. háttéranyag) és erre különböző helyeken és elrendezésekben fényvisszaverő csíkokat helyeznek el.

Különböző ruhadarabokat készítenek: a felsőruhára húzható mellényeket, továbbá dzsekiket, kabátokat, nadrágokat, melles nadrágokat, esőkabátokat pólókat, pulóvereket – aszerint, hogy a majdani viselőjüknek az adott munkához milyen védőruhára van szükségük.

A jól látható ruházatnak olyan kialakításúnak kell lennie, hogy mind a ruha elején, mind a hátán a figyelemfelkeltő (fluoreszkáló) háttéranyag területe nem lehet kevesebb, mint az alkatrész teljes területének 40%-a. A fényvisszaverő csíkoknak legalább 50 mm szélesnek kell lenniük, a ruha aljától és egymástól is 50 mm-nél távolabb kell elhelyezkedniük és dőlésszögük legfeljebb ±20° lehet. Ezek biztosítják, hogy a ruhadarab viselője elölről és hátulról is jól látható legyen.

A jól látható ruházat célja, hogy láthatóbbá tegye viselőjét. A személyi védőfelszerelések kategóriájába tartozik, amelyek kivitelét, tulajdonságait, vizsgálati módszereit nemzetközi és nemzeti szabványok szabályozzák. Megfelelőségét hivatalos tanúsítványok igazolják.

A jól láthatósági ruhák különböző stílusokban kaphatók, beleértve a következőket:

 • Kabátok: A kabátok jó választást jelentenek hideg időjárás esetén. Általában  vízállóak és szélállóak is.
 • Mellények: A mellények kiválóak enyhe vagy meleg időjárás esetén. Gyakran viselhetők kabáton vagy pulóveren.
 • Póló: Az pólók  választása a melegebb időjárás esetén gyakori. Két formában kapható rövid vagy hosszú ujjúak.
 • Nadrágok: A nadrágok a legjobb választás bármilyen időjárás esetén. Leginkább kertésznadrágok, derekas nadrágok  vagy rövidnadrágok formájában elérhető.
 • Sapkák: A sapkák segítenek megvédeni a fejét a naptól, vagy éppen  a hidegtől. Alapanyaguk fényvisszaverők.
 • Esőkabátok: A esőkabátok segítenek megvédeni a vihartól és a széltől és vízállóak is.

Jól láthatósági ruházat szabványok és jelölések:

A jól láthatósági ruházati termékskálájának  meg kell felelnie  a különböző hatályos európai szabványok által a személyi védelem területére meghatározott teljesítmény-követelményeknek. Lássuk melyek ezek.

1.     ISO 13688:2013 szabvány

Az ISO 13688 szabvéány határozza meg az ergonómia, a biztonság és a termék élettartamának, az alapnyag öregedésének általános követelményeit és feltételeit, valamint leírja a védőruházatra vonatkozó méreteket és jelölésre vonatkozó leírásokat. Tanusítási folyamatban csak más, védelmi képességekre vonatkozó szabványokkal együtt használható.

·        meg kell adni a jelképet,

·        az osztályba sorolást a jó láthatóságot biztosító anyagok területe alapján,

ha a tájékoztató tartalmazza a tisztítások megengedett számát és módját, azt a megjelölésen is fel kell tüntetni, a jelkép közelében.

2.     ISO 20471 szabvány

Az ISO 20471 szabvány határozza meg a jól láthatósági célú ruházatokra vonatkozó követelményeket, amelyek vizuálisan jelzik a dolgozó jelenlétét, különösen veszélyes körülmények között éjjel és nappal egyaránt.

A nappali láthatóságot a jól láthatósági floureszcens háttér alapanyag fluoreszkáló színei biztosítják( sárga, narancs , vagy piros). Ezek a színek amelyek látszólag saját fényt bocsájtanak ki, képesek az energia elnyelésére ultraibolya-közeli tartományokba, és azt látható fénnyé alakítják – így a visszavert fény  sokkal fényesebb, mint az alapszínnek.

Az éjszakai láthatóságot az ezüstszürke fényvisszaverő csíkok biztosítják: a festékben található üveg mikrogyöngyök bármilyen fénysugarat képesek visszaverni a fénykibocsájtó fényforrás irányába, mint például a járművek fényszórói.

Az EN ISO 20471 szabvány szerint a munkaruhákat három osztályba lehet sorolni a jó láthatóságot biztosító anyag nagysága alapján:

Jó láthatóságú öltözékek osztályba sorolása a jó láthatóságot biztosító felületek nagysága szerint
(A táblázatban feltüntetett értékek m²-ben értendők.)

 

Anyag neve

Osztály

 

1

2

3

 

Háttéranyag

≥0,14

≥0,50

≥0,80

 

Fényvisszaverő anyag

≥0,10

≥0,13

≥0,20

 

Kombinált tulajdonságú anyag

≥0,20

 

 

·        Az 1. osztályú ( legalacsonyabb szintű ) jó láthatóságú öltözék minden közlekedési úton vagy közelében dolgozó részére, illetve magasabb kategóriájú védőruha kiegészítésére használható.

·        A 2. osztályú ( közepes szintű )  öltözék minden úton vagy út közelében dolgozó személy részére szolgál, ideértve a gépkocsivezetőket is.

·        A 3. osztály a legmagasabb szint. Ide csak akkor sorolható egy munkaruha, ha fedi a törzset és fényvisszaverő csíkok vannak az ujjakon vagy a hosszú nadrágszárakon is. Minden autópályán, repülőtéren, vagy azok közelében dolgozó részére adandó.

3.     ISO 17353 szabvány

Az EN 17353 szabvány a közepes kockázatú helyzetekben, például lassan haladó járművekkel való munkavégzés során viselt ruházatra és eszközökre vonatkozik, valamint olyan munkaterületeken, ahol nem szükséges a nagy kockázatú ( EN ISO 20471 ) jól láthatósági ruházat. A ruházat és eszközök csak nappali körülmények között, csak sötét ( éjszakai )  körülmények között, vagy nappali és sötét körülmények között egyaránt használhatóak.

TYPE A:

Ezt a felszerelést olyan felhasználók viselik, akiknél a nem láthatóság veszélye csak nappali fényviszonyok között áll fenn Ez a ruházat  csak a fényvisszaverő anyagot használja fokozott láthatósági komponensként.

TYBE B:

Ezt a felszerelést olyan felhasználók viselik, akiknél a nem láthatóság veszélye csak éjszakai ( sötét) fényviszonyok között áll fenn. Ez a ruházat  csak a fluoreszkáló anyagot használja fokozott láthatósági komponensként

TYPE AB:

Ezt a felszerelést olyan felhasználók viselik, akiknél a nem láthatóság veszélye csak nappali fényviszonyok között áll fenn. Ez a ruházat  csak a fluoreszkáló anyagot használja fokozott láthatósági komponensként.

Ajánlott felhasználási területek:

·       rendezvényeken, biztonsági szolgálatok részére,  irányító feladatot ellátó személyek meg különböztetése,  több színű fényvisszaverő mellénnyel. Vezetők, irányítók és más beosztású személyek meg különböztetése több színben

·       sportoláshoz , szabadtéri sportokhoz futás, kerékpározás,  igen praktikus a jól láthatósági heveder vagy más néven jól láthatósági pánt

·        munkaterületek széles köre, szabadtérben ( építkezés, repülőtér) vagy zárt helyeken, például raktárakban ahol az árumozgató járművek részére biztosítja az észrevehetőséget.

A jólláthatósági ruha kiválasztásakor fontos figyelembe venni a következőket:

 • A munka típusa: A munkatípus határozza meg, hogy milyen típusú jólláthatósági ruhára van szüksége. Például, ha építkezésen dolgozik, szüksége lesz egy vízálló és szélálló kabátra.

 • Az időjárás: Az időjárási viszonyok határozzák meg, hogy milyen súlyú jólláthatósági ruhára van szüksége. Például, ha hideg időben dolgozik, szüksége lesz egy nehéz kabátra.
 • A látási viszonyok: A látási viszonyok határozzák meg, hogy milyen színű jólláthatósági ruhára van szüksége. Például, ha ködben dolgozik, szüksége lesz sárga vagy narancssárga ruhára.

 

A jó láthatóságú öltözékek karbantartása:

Ahhoz, hogy a jó láthatóságú ruházat valóban jól látható legyen és ilyen is maradjon, rendszeresen mosni kell, hogy a fluoreszkáló és a fényvisszaverő felületek mindig tiszták legyenek. E termékek általában könnyen mosható, gyorsan száradó anyagokból készülnek (többnyire poliészterből, vagy pamut-poliészter keverékekből). Használat után rendesen felakasztva, gyűrődésmentesen összehajtva kell azokat tárolni.  A termék mellé mindig van mosási és karbantartási tájékoztató amelyet érdemes betartani, hogy sokáig szolgálja a felhasználóját.

A munkavédelmi jól láthatósági ruha innovációja és fejlesztései:

Az iparág folyamatosan kutatja és fejleszti a munkavédelmi jól láthatósági ruházat technológiáját és anyag az anyagok terén annak érdekében, hogy még hatékonyabbá és kényelmesebbé tegyék ezeket a ruhadarabokat a viselőik számára. A legújabb fejlesztések közé tartoznak például olyan speciális fényvisszaverő festékek és anyagok, amelyek még nagyobb láthatóságot biztosítanak rossz fényviszonyok között is. Emellett a technológiai innovációk lehetővé teszik az okos jól láthatósági ruházat fejlesztését, amely képes monitorozni a viselőjének vitalitását és környezeti kockázatokat jelezni számára.

Ilyen például a nem felvarrt hanem a felvasalt fényvisszaverő csíkok .

A fejlesztések célja nemcsak az, hogy növeljék a láthatóságot és a biztonságot, hanem hogy javítsák a ruhadarabok kényelmét és funkcionalitását is. Így például az új anyagok lélegzőbbek és könnyebbek lehetnek ( például a jól láthatósági softshell anyagokból készültek), ami különösen fontos lehet hosszabb munkaidő vagy aktív szabadidős tevékenységek során. Az ilyen innovációk hozzájárulnak a munkavédelmi jól láthatósági ruha kényelmesebb és hatékonyabb használatához, ezáltal tovább növelve a munkavállalók biztonságát és jólétét.

Források: