Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Tudástár

Tudástár

FEJVÉDELEM

A védősisakokra vonatkozó alapvető szabványok az EN 397 (zuhanó tárgyak elleni ipari védősisakok) és az EN 812 (fejbeütés veszélye elleni fejvédők). Ezeknek megfelelően a sisakok sildjén megtalálható a gyártás időpontja (év/negyedév), mivel a várható élettartamot a gyártó tájékoztatásának megfelelően kell figyelembe venni (rendeltetésszerű használat és tárolás mellett általában öt év). A védősisakok átlagos élettartamát több tényező is befolyásolhatja, mint például a hőmérsékleti viszonyok, a használat gyakorisága, mechanikai igénybevétel foka, fizikai és kémiai sérülések, napfény UV-sugárzása. Az erős ütés behatásának kitett eszközt akkor is le kell cserélni, ha azon nincsen látható sérülés. AZ EN 397 SZABVÁNY IPARI VÉDŐSISAKOKRA VONATKOZÓ ALAPKÖVETELMÉNYEI:

• fej beütésének veszélye elleni védelem

• maximum 5 kN erejű, zuhanó tárgyak ütőhatása elleni védelem

• áthatolás, átlyukadás elleni védelem

AZ EN 397 SZABVÁNY SZERINT A VÉDŐSISAKOK KIEGÉSZÍTŐ KÖVETELMÉNYEKKEL IS RENDELKEZHETNEK: -20°C -20°C környezeti hőmérsékletig teljesíti az alapkövetelményeket -30°C -30°C környezeti hőmérsékletig teljesíti az alapkövetelményeket +150°C 150°C környezeti hőmérsékletig teljesíti az alapkövetelményeket 440 Vac 440 V váltakozó feszültségű villamos vezeték véletlenszerű érintése elleni védelem 1000 V 1000 V váltakozó feszültségű villamos vezeték véletlenszerű érintése elleni védelem Az EN 50365 szabvány szerinti jelölése: Class 0 LD Nagy oldalirányú nyomás hatása elleni védelem MM Védelmet biztosít fémolvadék fröccsenés ellen

AZ ARCVÉDŐKRE IS VONATKOZÓ EN 166 SZABVÁNY KÖVETELMÉNYEI:

• mechanikai ellenállóképesség: mint a védőszemüvegeknél (S, F, B, A)

• a látómező optikai osztályozása: mint a szemüvegeknél (1, 2, 3)

• egyéb jellemzők: fröccsenő folyadékok (3), elektromos ívkisülés (8), olvadt fémcseppek (9)

A HÁLÓS ARCVÉDŐKRE VONATKOZÓ EN 1731 SZABVÁNY KÖVETELMÉNYEI: • mechanikai ellenállóképesség: mint a védőszemüvegeknél (S, F, B, A)

A FEJ- ÉS ARCVÉDŐKRE VONATKOZÓ FŐBB SZABVÁNYOK: EN 397 Ipari védősisakok EN 443 Védősisakok tűzoltáshoz EN 812 Ütés elleni fejvédők ipari célra EN 166 Egyéni szem- és arcvédő eszközök EN 1731 Hálós szem- és arcvédők EN 14052 Nagy védőképességű ipari védősisakok EN 12491 Légzésvédő készülék sisakkal vagy kámzsával EN 12492 Hegymászósisakok EN 14458 Sisakkal használt szem- és arcvédők tűzoltó-, mentő- és vészhelyzeti szolgálatok számára EN 50365 Villamosan szigetelő védősisak kisfeszültségű használatra (1000 V)

 

SZEMVÉDELEMRŐL:

mechanikai ártalmak: idegen testek, amelyek formájuk, méretük és becsapódásuk sebességétől függően okozhatnak különböző mértékű károsodást vegyi ártalmak: savak, lúgok, gőzök, gázok és ködök, melyek még kis mennyiségben is maradandó sebeket, égéseket okozhatnak a szaruhártyán sugárártalmak: erős fényhatások, ibolyántúli (UV)-, infravörös (IR)- és lézersugárzás hőártalmak: magas hőforrás közelsége, forró fröccsenő anyagok. A vizsgálatokat főleg az angliai INSPEC Certification Ltd. notifikált laboratórium végezte a következő szabványok alapján: CE EN166:2001 (Európa), ANSI Z87.1 (USA), CSA Z94 (Kanada), AS/NZS1337 (Ausztrália), JIS T 8147 (Japán)

Ultraviola fény: a látható fénynél rövidebb, a röntgensugárzásnál hosszabb, 200 – 400 nm hullámhossztartományba eső elektromágneses sugárzás, melynek három típusát különböztetjük meg. UV-A (315-400 nm): a földfelszínre beeső sugárzás legnagyobb része. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint, így hozzájárul a bőr öregedéséhez is. Közvetve képes károsítani a DNS-t, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. A bőr barnulását csak ideiglenesen, a melanin oxidálásával idézi elő. UV-B (280-315 nm): jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést (D-vitamin képződést) és a barnulást, hiányában angolkór lép fel. Normális esetben elnyeli a Föld ózonrétege, de azon átjutva közvetlenül károsítva a DNS-t bőrrákot okozhat, gyengíti az immunrendszert. A szemnek is az UV-B sugárzás árt leginkább, negatív hatásai a szaruhártyán (gyulladás), a kötőhártyán (gyulladás, kúszóhályog/pterygium), a szemlencsén (katarakták/szürkehályogok), esetleg az ideghártyán (visszafordíthatatlan látásvesztés) is felléphetnek. Az UV-sugárzás elleni védekezésre nem csak közvetlen erős napsütéskor kell fokozott figyelmet fordítani, hanem olyan környezetben is, amely visszaveri a fényt, pl. havas terepen (85%-os UV-tükrözés!), homokban (20%), vízközelben (10%), magas hegyekben (1000 méterenként 10%), vagy a járdákról, falakról, nagy üvegfelületekről visszavert fény esetén. Mesterséges sugárforrások is ártalmasak lehetnek a szemre, pl. az ívhegesztéskor keletkező sugárzás, kvarclámpák, higanygőz spektrállámpák, szolárium fénycsövei. A fent felsorolt veszélyeket elkerülendő, a felhasználók maximális védelme érdekében a Lux Optical ® védőszemüveg család minden tagja 99,9%-ban szűri a káros UV fényt. UV-C (200-280 nm): teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrhajósok védelmének tervezésekor kell figyelembe venni. Infravörös sugárzás: a látható fény és a rádióhullámok között, azaz 780 nm és 1 mm közti hullámhosszú elektromágneses sugárzás. A földet érő napsugárzás energiájának fele esik a termikus infravörös tartományba. A hegesztési munkákkal együtt járó infravörös sugárzás elsősorban hőhatása révén károsíthatja a retinát, esetleg fotokémiai folyamatok elindításával okozhat látáskárosodást.

 A MECHANIKAI ELLENÁLLÓKÉPESSÉG OSZTÁLYAI EGYÉB SPECIÁLIS JELLEMZŐK A VÉDŐSZEMÜVEGEKRE VONATKOZÓ FŐBB SZABVÁNYOK A VÉDŐLENCSÉK OPTIKAI OSZTÁLYOZÁSA (6 mm átmérőjű, min 0,86 g tömegű acélgolyó becsapódásakor mérve) Jelölés A lencse optikai torzítása 1 ±0,06: állandó hordásra ajánlott 2 ±0,12: alkalmankénti hordásra 3 ±0,25: eseti hordásra ajánlott A nagy energiájú (190 m/s sebességű) részecskék ellen (csak arcvédők) B közepes energiájú (120m/s sebességű) részecskék ellen (gumipántos szemüvegek és arcvédők) F kis energiájú (45m/s sebességű) részecskék ellen S csekély energiájú (12m/s sebességû) részecskék ellen

 EGYÉB SPECIÁLIS JELLEMZŐK:

K Karcmentes lencse

N Páramentes lencse

T -5oC és 55oC hőmérsékleten használható (± 2oC)

3 Folyadékokkal szembeni védelem

4 Durva porok elleni védelem (> 5 μm)

5 Finom porok és gázok elleni védelem (< 5 μm)

8 Rövidzárlati elektromos ív elleni védelem (csak arcvédők)

9 Forró részecskék és olvadt fém elleni védelem

 A VÉDŐSZEMÜVEGEKRE VONATKOZÓ FŐBB SZABVÁNYOK

EN 166 Egyéni szemvédő eszközök

EN 169 Szűrők hegesztő munkához

EN 170 Ultraibolya (UV) szűrők

EN 171 Infravörös (IR) szűrők

EN 172 Napfényszűrők ipari használatra

EN 175 Szem és arcvédők hegesztéshez

EN 207 Lézersugárzás ellen védő szűrők

EN 1836 Napszemüvegek és napfényszűrők általános alkalmazásra

 A HASZNÁLATRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK:

• A látómező tisztítása: megfelelő szemüvegtisztító folyadékkal és törlőkendővel vagy langyos szappanos vízzel és puha ronggyal.

• Rendszeresen ellenőrizni kell a védőszemüveg állapotát. Ha a látómezőn karcolás, repedés van, vagy a keret sérült, a védőeszközt ki kell cserélni. Csak ép állapotú védőeszköz biztosít megfelelő védelmet.

• Cserelencsék használatakor meg kell bizonyosodni a keret és a lencsék jelzéseinek összeegyeztethetőségéről. Amennyiben a mechanikai ellenállóképesség osztályai nem egyezőek, az egész szemüvegre az alacsonyabb szint érvényes.

• A védőszemüveg alatt hordott korrekciós szemüveg egyes mechanikai hatások esetén károsodhat.

• A CE jelölés igazolja, hogy a védőeszköz megfelel a 89/686/EGK irányelvvel összeegyeztethető szabályozást tartalmazó 18/2008. (XII.3.) SZMM rendeletben foglaltaknak, valamint a honosított, harmonizált EN 166 szabványnak.

HALLÁSVÉDELEMRŐL:

A hang legfőbb jellemzője a frekvencia, vagyis az egy másodperc alatti rezgések száma. Az emberi fül számára hallható hangok a 20 és a 16 000 Hz frekvencia tartományba esnek. A hangnyomásszint mértékegysége a decibel (dB), amely megmutatja, hogy hányszorosan lépi túl a hang a 20 µPa referenciaértéket, vagyis az 1000 Hz frekvencián hallható leghalkabb hang nyomását. A hallásvédelem egészségügyi határértéke statikus jellegű (max. 5dB-lel ingadozó hangnyomásszintű) zajoknál 80 dB, impulzus jellegű (hangimpulzusok min. 10 ms időközzel) zajoknál pedig 135 dB. Amennyiben a munkahely napi átlagos zajszintje nincs egyértelműen ezen határértékek alatt, azt méréssel kell meghatározni, és a megfelelő intézkedéseket megtenni (egyéni védőeszközök, műszaki zajcsökkentés, változtatás a munkaeszközökön, munkaszervezésen stb). A zajexpozíciós határérték még védőeszköz használata mellett sem haladhatja meg a 85 dB-es (LEX,8h), illetve 140 dB-es (Lmax) mértéket. A zajvédelemre vonatkozó előírások figyelmen kívül hagyása a maradandó, súlyos egészségkárosodás okozásán túl, még a táblázatban jelölt elviselhető időtartamokon belül is egyéb, azonnal jelentkező negatív hatásokkal járhat: növekvő pulzusszám, emelkedő vérnyomás, gyorsan bekövetkező fáradtság, figyelmetlenség, fejfájás, hányinger és egyensúlyzavar.

A megfelelő fültok (EN352-1) vagy füldugó (EN352-2) kiválasztásához figyelembe kell venni, hogy a védőképesség mértéke adott zajterhelés mellett frekvenciasávonként különböző, ezért az adott zajszint karakterisztikájának megfelelő védőeszköz szükséges. A helyesen kiválasztott hallásvédő is csak akkor nyújt elegendő védelmet, ha azt - a használati utasításban is leírt - megfelelő módon helyezik fel és viselik.

A HALLÁSVÉDŐK TÍPUSAI:

Passzív zajcsökkentő védőeszközök: köztes zajelnyelő anyaggal elszigeteli a zajforrást • Füldugók: egyszer használatos, többször használatos (mosható), pántos. • Passzív zajvédő fültokok: fejpántos, tarkópántos, sisakra szerelhető. • Elektronikus fültokok: zajszinttől függők a környezeti zaj szűrésére (pl. 82 dB fölötti ártalmas impulzus jellegű hangokat blokkolja) és/vagy külső audiojelek vételére is alkalmasak (beépített FM rádiós vagy a csatlakoztatható telefonnal, adóvevővel, mikrofonnal, adapterrel, kétirányú kommunikációt lehetővé tevő fejhallgatók).

Aktív zajcsökkentésű eszközök: a fültokban lévő hangszórók, mint másodlagos hangforrások által keltett ellentétes fázisú hanghullámok az elnyomandó pl. alacsony frekvenciás zajjal interferálva, kioltják azt.

A HALLÁSVÉDŐKRE VONATKOZÓ FŐBB SZABVÁNYOK:

EN 352-1 Fültokok

EN 352-2 Füldugók

EN 352-3 Ipari védősisakra szerelt fültokok

EN 352-4 Zajszinttől függő fültokok

EN 352-5 Aktív zajcsökkentésű fültokok

EN 352-6 Fültokok villamos hangbemenettel

EN 352-7 Szintfüggő csillapítású füldugók

EN 352-8 Szórakoztató célú audiofültokok

LÉGZÉSVÉDELEMRŐL:

RÉSZECSKESZŰRŐK JELÖLÉSE ÉS ALKALMAZÁSI TERÜLETE (EN 143, EN 149)

EH - expozíciós határérték: adott légszennyező anyag olyan megengedett legnagyobb koncentrációja, amely rendszeres, egész napos munkavégzés esetén sem okoz egészségkárosodást. A névleges védelmi tényező az adott munkahelyre vonatkozó viszonyszám, ami megmutatja, hogy a részecskeszűrőt az egészségügyi vagy expozíciós határérték hányszorosáig lehet használni. A teljesálarcok viselésekor a jobb arctömítés és alászívás hiánya miatt ez a tényező magasabb (P2-nél 16-szoros, P3-nál 200-szoros).

Az EN 149:2001+A1:2009 kiegészítő szabványelőírás szerint, a védőeszközön fel kell tüntetni az „NR” (non-reusable - nem használható fel újra), vagy az „R” (reusable - újra felhasználható) jelöléseket. Ha a terméken az „NR” jelölés szerepel, akkor a maszknak a már megszokott egy műszak, vagyis 8 óra a maximális használhatósági ideje. A szabvány által előírt terheléses tesztet teljesítő, „R” jelölésű félálarcok alkalmasak a műszak utáni újbóli felhasználásra, amíg légzési ellenállásuk megfelelő. Ennek alapfeltétele a tökéletes illeszkedés felvételkor, és a használat előtti és utáni megfelelő módon való tárolás (saját csomagolásban, száraz, tiszta körülmények között, sértetlenül). Az eltelt időtől függetlenül természetesen minden légzésvédőt, akár korlátozott használhatóságú, akár újra felhasználható, a légzési ellenállás megnövekedésével haladéktalanul cserélni kell.

KÉZVÉDELEM

EN 511 HIDEG ELLENI VÉDELEM Védelmi szint 1 2 3 4 Konvektív hőszigetelési érték Hőszigetelés ITR m2 x °C/W 0,10≤ ITR <0,15 0,15≤ ITR <0,22 0,22≤ ITR <0,30 0,30≤ ITR Kontakt hidegállósági érték Hővezetési ellenállás R m2 x °C/W 0,025≤ R <0,050 0,050≤ R <0,100 0,100≤ R <0,150 0,150≤ R <0,300 Vízállóság Behatolási idő (min) 30 60 120 180 EN374-2 MIKROORGANIZMUSOK ELLENI VÉDELEM Behatolási ellenállás vizsgálat során levegő/víz áteresztési teszt igazolja, hogy a védőkesztyű anyagán nem jutnak át a mikroorganizmusok. Teljesítenie kell az ISO 2859 szabvány minimum 2. szintjét is (Acceptable Quality Level, AQL: 1,5). EN 374-3 VEGYSZEREK ELLENI VÉDELEM Vegyszerek átbocsátásával szembeni ellenállás vizsgálat során végzett teszt igazolja, hogy a táblázatból választott legalább 3 vegyszer minimum 30 percig nem hatol át, molekuláris szinten nem diffundál a védőkesztyű anyagán (a vegyszerekre a lombik jel alatti betűk utalnak).

A védőkesztyűk meghatározott ártalmak ellen védik a kezet, esetleg a kar egy részét is (a mandzsetta hosszától függően). A személyi védőeszközökkel szembeni követelmények műszaki leírását az egyes EN szabványok adják meg, amelyek közül a kesztyűkre elsősorban az alábbiak vonatkoznak.

EN 374 Vegyszerek és mikroorganizmusok ellen védő kesztyűk

EN 455 Orvosi, egyszer használatos kesztyűk

EN 388 Mechanikai ártalmak ellen védő kesztyűk

EN 511 Hideg ellen védő kesztyűk

EN 407 Hőártalom ellen védő kesztyűk

EN 1082 Késvágások ellen védő kesztyűk

EN 421 Ionizációs sugárzás ellen védő kesztyűk

EN 10819 Antivibrációs védőkesztyűk

EN 420 Általános követelmények

EN 60903 Villamos feszültség ellen védő kesztyűk

LÁBBELIKRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK

SZABVÁNYOK Az új munka- és biztonsági védőlábbelik minősítése az EN ISO 20345:2011 és EN ISO 20347:2012 szabványok alapján készül, az ennél korábban kiadott szabványok alapján készült EK típustanúsítványok a lábbelik esetében már érvényüket vesztették. EN ISO 20344: az általános követelmények és vizsgálati módszerek meghatározását foglalja magában és kizárólag a következő szabványokkal együtt használható, melyek előírják a lábbelivel szemben támasztott, kockázat mértékétől függő alapvető és kiegészítő követelményeket. EN ISO 20345: a szakmai használatú biztonsági védőlábbelik - rendelkezniük kell azokkal a szükséges biztonsági jellemzőkkel, amelyek megvédik a felhasználót olyan balesetek ellen, melyek ipari környezetben következhetnek be. A lábujjvédő megóvja a viselő lábfejét a max. 200 J energiájú eső, zuhanó tárgyak által okozott hatások ellen. EN ISO 20347: a szakmai használatú munkalábbelik - abban különböznek a biztonsági védőlábbelitől, hogy nincs bennük leeső tárgyak ellen védő orrmerevítő.

 

AZ EURÓPAI EN ISO 20345:2011 SZABVÁNY KÖVETELMÉNYEINEK MEGFELELŐ BIZTONSÁGI LÁBBELIK KATEGÓRIÁI:

SB megfelelő formai kialakítás és lábujjvédő (200 J energiájú zuhanó -, 15kN nyomó tárgyak ellen)

S1 SB továbbá: zárt kéregrész és olajálló, csúszásmentes járótalp antisztatikus tulajdonságok (0,1MΩ 20 J) sarokrész S1P S1 továbbá: talpátszúródás ellen védő (>1100 N erőhatás) talplemez

S2 S1 továbbá: a felsőrész vízgőz áteresztőképessége (>0,8 mg/cm2 /h) a felsőrész nedvességfelszívódás elleni védelme (<30% /óra)

S3 S2 továbbá: talpátszúródás ellen védő (>1100 N erőhatás) talplemez

S4 egybe fröccsöntött vagy vulkanizált lábbelik orrmerevítővel: antisztatikus tulajdonságok, zárt kéregrész, energiaelnyelő sarokrész és olajálló talp

S5 S4 továbbá: talpátszúródás ellen védő (>1100 N erőhatás) talplemez valamint a talp mintázott járófelülete (> 4 mm mélység)

AZ EURÓPAI EN ISO 20347:2012 SZABVÁNY KÖVETELMÉNYEINEK MEGFELELŐ MUNKALÁBBELIK KATEGÓRIÁI:

OB megfelelő formai kialakítású, orrmerevítő nélküli lábbeli (<100 J)

O1 OB továbbá: zárt kéregrész (megfelelő oldalmerevítéssel) antisztatikus tulajdonságok (0,1MΩ 20 J)

O2 O1 továbbá: a felsőrész vízgőz áteresztőképessége (>0,8 mg/cm2/h) valamint nedvességfelszívódás elleni védelme (<30% /óra)

O3 O2 továbbá: talpátszúródás ellen védő (>1100 N erőhatás) talplemez valamint a talp mintázott járófelülete (> 2,5 mm mélység)

O4 egybe fröccsöntött vagy vulkanizált lábbelik: antisztatikus tulajdonságok és energiaelnyelő sarokrész

O5 O4 továbbá: talpátszúródás ellen védő (>1100 N erőhatás) talplemez valamint a talp mintázott járófelülete (> 4 mm mélység

A VÉDŐLÁBBELIKEN TALÁLHATÓ EGYÉB JELÖLÉSEK ÉRTELMEZÉSE:

P talpátszúródás, behatolási ellenállás elleni védelem (> 1100 N)

CI hideg elleni védelem (-20°C esetén a belső hőmérsékletváltozás ≤ 10°C)

HI meleg elleni védelem (+150°C esetén a belső hőmérsékletváltozás ≤ 22°C)

WRU vízfelvétellel (≤ 30% /60 perc) és vízáteresztéssel (≤ 2g /90 perc) szembeni ellenállás

WR 15 percig nem lehet vízáteresztés és utána is a felülete nem lehet több 3 cm2 -nél

HRO kontakt hőhatással szemben védő talp (300°C /60s)

E a sarok energiaelnyelő képessége (5000 N erőhatásnál 20 J)

C elektromosságot vezető képesség (0 Ω 100 J ütési energia ellen)

AN boka megerősített védelme

ANTISZTATIKUS LÁBBELI : Funkciója, hogy az elektrosztatikus töltések leadásával a feltöltődést a minimálisra csökkentse, ilyen módon elkerülve a szikra által előidézhető gyulladás veszélyét. Noha az antisztatikus lábbeli is hoz létre villamos ellenállást a láb és a padozat között (mivel elektromos ellenállásának alsó határa 105 Ω, a 250 V feszültségig működő villamos berendezés meghibásodásakor korlátozott védelmet nyújthat), de az áramütéssel szemben nem biztosít megfelelő védelmet, ahhoz további intézkedéseket kell tenni. A lábbeli elektromos ellenállását nagymértékben befolyásolhatja hajlítás, szennyeződés vagy páratartalom. Ott, ahol antisztatikus lábbeli használatos, a padozat ellenállása nem veszélyeztetheti a lábbeli által nyújtott védelmet. Elektrosztatikusan veszélyes zónába való lépés előtt ellenőrizni kell a cipő elektromos tulajdonságait.

CSÚSZÁSÁLLÓSÁG VIZSGÁLATA (SÚRLÓDÁSI EGYÜTTHATÓ: µ)

Aljzat tulajdonságai ----- Követelmény a sarokrészre----  Követelmény a járótalpra ---- Jelölés

Kerámialap szerves, szintetikus (detergens) tisztítószerrel ≥0,28 ≥ 0,32 SRA

Acél járófelület glicerinnel ≥ 0,13 ≥ 0,18 SRB

Mindkét kezelt padozat ≥ 0,28, ≥ 0,13 ≥ 0,32, ≥ 0,18 SRC

Folyt. köv....