Weboldalunkon ( kamino.hu)  cookie-kat használunkanak érdekében, hogy megkönnyítsük Neked az oldal használatát és releváns információkat mutassunk.Felhívjuk a figyelmed, hogy az oldal további használata a cookie használatára vonatkozó beleegyezést jelent.Amennyiben termékekkel a kosárban elhagyod oldalunkat, a rendszer egy óra múlva e-mailt küldhet részedre és rögzített adataid maximum 15 napon belül törlésre kerülnek.

Kategóriák / Termékek

Mi a különbség az ESD és az antisztatikus ruha között ?

2023. 10. 25. 10:31:00

Cikkünkben bemutatjuk az ESD és az antisztatikus ruházat alapvető jellemzőit , és különbségeit, felhasználasi területek bemutatásával. ESD és antisztatikus szabványoknak megfelelő ruhák, lábbelik és kesztyűk széles választékát  kínáljuk webáruházunkban , amit  kényelmesen megrendelhetsz akár dímentes házhozszállítással.

Az antisztatikus és az ESD ruházat között a fő különbség az, hogy az antisztatikus ruházat csak a személy védelmét szolgálja, míg az ESD ruházat a személy által kezelt termék védelmét is szolgálja.

Az antisztatikus ruházat olyan anyagokból készül, amelyek megakadályozzák a statikus elektromos töltés felhalmozódását. Ez a töltés az emberi test mozgásakor keletkezik, és elektromos kisülést okozhat, ha a ruházat a testből kilép. Az antisztatikus ruházat viselése csökkentheti az elektromos kisülések kockázatát, amelyek károsíthatják a személyt vagy az általa kezelt termékeket.

Az ESD ruházat olyan anyagokból készül, amelyek nagyon alacsony ellenállást biztosítanak a statikus elektromos töltésnek. Ez lehetővé teszi a töltés gyors és biztonságos elvezetését a ruházatból a földbe. Az ESD ruházat viselése különösen fontos azokban a munkahelyeken, ahol érzékeny elektronikus alkatrészeket kezelnek.

Íme egy összefoglaló az antisztatikus és az ESD ruházat közötti különbségekről:

Jellemző Antisztatikus ruházat ESD ruházat
Célja A személy védelme A személy és a termék védelme
Ellenállás Nincs alsó határ 1 megaohmtól 10 megaohmig
Vizsgálati módszer EN ISO 20345 EN 61340-4-1
Alkalmazás Általános munkahelyi környezet Elektromos alkatrészek kezelése

Példák antisztatikus ruházatra:

Példák ESD ruházatra:

Összefoglalva, az antisztatikus ruházat minden olyan munkahelyen ajánlott, ahol a statikus elektromos töltés kockázata fennáll. Az ESD ruházat különösen fontos azokban az iparágakban, ahol érzékeny elektronikus alkatrészeket kezelnek.

Az antisztatikus és az ESD ruházat használata javasolt azokban a munkahelyeken, ahol a statikus elektromos töltés kockázata fennáll. A statikus elektromos töltés az emberi test mozgásakor keletkezik, és elektromos kisülést okozhat, ha a ruházat a testből kilép. Az elektromos kisülések károsíthatják a személyt vagy az általa kezelt termékeket.

Antisztatikus ruházat

Az antisztatikus ruházat használata javasolt azokban a munkahelyeken, ahol a statikus elektromos töltés kockázata fennáll, de az érzékeny elektronikus alkatrészek kezelése nem történik. Ilyen munkahelyek lehetnek például:

 • Gyártási üzemekben, ahol elektronikus alkatrészeket vagy termékeket gyártanak vagy csomagolnak
 • Laboratóriumokban, ahol kísérleteket végeznek
 • Orvosi intézményekben, ahol érzékeny műszereket használnak
 • Élelmiszeripari üzemekben, ahol elektromos berendezéseket használnak

ESD ruházat

Az ESD ruházat használata javasolt azokban a munkahelyeken, ahol érzékeny elektronikus alkatrészek kezelése történik. Ilyen munkahelyek lehetnek például:

 • Elektronikai alkatrészek gyártása és összeszerelése
 • Elektronikai alkatrészek javítása
 • Elektronikai alkatrészek tesztelése

Példák

Íme néhány konkrét példa arra, hogy hol javasolt az antisztatikus vagy az ESD ruházat használata:

 • Elektronikai gyártás: Az elektronikai alkatrészek gyártása során az alkatrészek gyakran kis méretűek és érzékenyek az elektrosztatikus kisülésekre. Az ESD ruházat viselése segít megvédeni az alkatrészeket a károsodástól.
 • Laboratóriumi munka: A laboratóriumi munka során gyakran használnak elektromos berendezéseket, amelyek statikus elektromos töltést okozhatnak. Az antisztatikus vagy az ESD ruházat viselése segít csökkenteni az elektromos kisülések kockázatát, amelyek veszélyeztethetik a személyt vagy a berendezést.
 • Orvosi intézmények: Az orvosi intézményekben gyakran használnak érzékeny műszereket, amelyek statikus elektromos töltést okozhatnak. Az ESD ruházat viselése segít megvédeni a műszereket a károsodástól.
 • Élelmiszeripari üzem: Az élelmiszeripari üzemekben gyakran használnak elektromos berendezéseket, amelyek statikus elektromos töltést okozhatnak. Az antisztatikus ruházat viselése segít megakadályozni, hogy az elektromos kisülések szennyezzék az élelmiszereket.

Összefoglalva, az antisztatikus és az ESD ruházat használata fontos a statikus elektromos töltés okozta károk megelőzése érdekében.

Az antisztatikus és az ESD ruházatot az IEC 61340 szabványcsalád szabályozza. Ez a szabványcsalád meghatározza az antisztatikus és az ESD ruházat követelményeit és tesztelési módszereit.

Az IEC 61340 szabványcsalád két fő szabványból áll:

 • IEC 61340-1:2016 - Általános követelmények és vizsgálati módszerek
 • IEC 61340-4:2016 - Különleges követelmények és vizsgálati módszerek

Az IEC 61340-1 szabvány meghatározza az antisztatikus és az ESD ruházat általános követelményeit, beleértve a töltődési képességet, az ellenállást és a töltéslevezetést.

Az IEC 61340-4 szabvány meghatározza az antisztatikus és az ESD ruházat különleges követelményeit, amelyek a ruházat felhasználási területétől függenek.

Az IEC 61340 szabványcsalád mellett az ANSI/ESD STM2.1 szabványt is használják az ESD ruházat minősítésére. Ez a szabvány az IEC 61340 szabványra épül, de néhány további követelményt is tartalmaz.

Az antisztatikus és az ESD ruházat minősítése a következő lépésekből áll:

 1. A ruházat ellenállását és töltődési képességét mérik.
 2. A ruházat töltéslevezetését ellenőrzik.
 3. A ruházatot tesztelik a várható felhasználási körülmények között.

Az antisztatikus és az ESD ruházat gyártóinak igazolniuk kell a termékeik megfelelőségét a vonatkozó szabványokkal szemben. Ezt a szabványosított tesztelési módszerek alapján végzett vizsgálatok és a megfelelőségi nyilatkozat kiadásával teszik meg.

Az antisztatikus és az ESD ruházat használata fontos a statikus elektromos töltés okozta károk megelőzése érdekében. A megfelelő szabványoknak megfelelő ruházat viselése segít megvédeni a személyt és az általa kezelt termékeket.